Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ναυάγιο στα στενά της Μυκάλης

Στενά Μυκάλης (Μεταξύ Σάμου και Δυτικής Μικράς Ασίας)
Μέσα στη δίνη των οικονομικών μέτρων ένα τραγικό ναυάγιο στα στενά της Μυκάλης (στενότερο σημείο μεταξύ Ελλάδος Τουρκίας) έξω από τη Σάμο. Οκτώ άτομα πνίγηκαν μέσα στα αγριεμένα κύματα και κανείς δε νοιάζεται, κανέναν δεν αφορά. Είναι δυνατόν στην εποχή μας με τα τόσα μέσα να μη μπορέσει να σπεύσει κάποιο πλοίο από το κοντινό λιμάνι της Σάμου να βοηθήσει τους εν κινδύνω ευρισκόμενους;
Είναι δυνατόν να αποπλέουν πλοία - οιουδήποτε μεγέθους χωρίς προηγούμενο έλεγχο εαν τηρούν τους στοιχειώδεις κανόνες ναυσιπλοϊας - ήτοι σωσίβια, φανούς, σφυρίχτρες, φωτοβολίδες; Τα στενά της Μυκάλης είναι ασφαλή ως προς τις θαλασσοταραχές διότι είναι ένα στενό πέρασμα που δεν το πιάνει μεγάλη τρικυμία. Δεν είναι το Κάβο-ντόρο όπου μόλις βγει το καράβι και έχει καιρό, το πιάνει η τρικυμία ή το Ικάριο που βρίσκεται στο ανοιχτότερο σημείο των Κυκλάδων.
Είναι αδιανόητο λίγα μέτρα μόνο από την ακτή να χάνονται ανθρώπινες ζωές χάριν αμελείας δικής τους και χάριν ελλειπούς ελέγχου από τα κατά τόπους Λιμεναρχεία.
Κάποιοι υπεύθυνοι πρέπει να αναζητηθούν και να υποστούν τις προβλεπόμενες από το νόμο κυρώσεις για το τραγικό συμβάν.

Η είδηση αφορά λαθρομενάστες από τη γειτονική Τουρκία. Ωστόσο όλα τα ανωτέρω ισχύουν. Τι κι αν ήταν μετανάστες - πάνω από όλα μετρά η διάσωση της ανθρώπινης ζωής. [περισσότερα]
Φωτο αρχική Πηγή

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Χάρτες Νομού Ξάνθης

Χάρτης Α΄νομού Ξάνθης αρχική Πηγή
Χάρτης B΄ νομού Ξάνθης, αρχική Πηγή
Χάρτης πόλης Ξάνθης

Μωσαϊκό

Το (Τα) Μωσαϊκό δεν υπάρχει μόνο ως λέξη κλειδί (keyword) στο τραγούδι του Σταμάτη Κραουνάκη αλλά είναι και γλυκό. Άλλες ονομασίες του είναι Λουκάνικο, Κορμός - η γιαγιά μου το έλεγε Ναπολέων! Είναι πολύ εύκολο στην παρασκευή του και χρειάζονται γι' αυτήν:
Σοκολάτα κουβερτούρα, μπισκότα Πτι-Μπερ, αυγά, ζάχαρη και κατά βούληση marshmallows ή Αμύγδαλα ζαχαρωμένα Σκλαβενίτη κοπανισμένα και φυσικά λαδόκολλα.
Λιώνεις τη σοκολάτα σε μπαιν-μαρί, προσθέτεις ζάχαρη, αυγά, μετά τα θρυμματισμένα μπισκότα. Τυλίγεις σε ρολό στη λαδόκολα και τοποθετείς στο ψυγείο για τουλάχιστον μισή ώρα. Κόβεις τον κύλινδρο του ρολού σε κάθετα κομμάτια αφού πρώτα σταθεί λίγο για να μη σπάει.
Καλή Επιτυχία!. Περισσότερα
πηγή φωτο και εκτέλεση συνταγής

Ο Ντοστογιέφσκι στον κινηματογράφο - 6 ταινίες

Πολλές ταινίες είχαν ως καμβά κάποιο μυθιστόρημα του Ντοστογιέφσκι. Ως γνωστόν θεωρείται πολύ μεγάλος συγγραφεύς του 19ου αιώνα,ωστόσο τα έργα του είναι αιωνόβια καθώς έχουν να κάνουν με δύο μεγάλα θέματα πρωτίστως - του χρήματος και του έρωτα καθώς και της φιλίας. Κανένας συγγραφεύς δεν απέδωσε με τέτοια συγγραφική δεινότητα και σε τέτοιο βάθος την έλξη των ανθρώπινων συναισθημάτων προς αυτά τα αγαθά - καλύπτοντας σε όλο το φάσμα την κατοχή ή την έλλειψη τους και το απεγνωσμένο κυνήγι για την απόκτηση, αυτών των θεμελιωδών "προνομίων" καθώς πλέκονται αναπόδραστα στον ιστό του κοινωνικού οικοδομήματος σε όλο το διάβα της ζωής.

Παραθέτοντας αυτές τις έξι ταινίες, συνιστάται η παρακολούθηση τους κατ' αρχήν και φυσικά η ανάγνωση εκείνων των βιβλίων, που δημιούργησαν την έμπνευση για το έργο των σκηνοθετών. 😅
Ντοστογιεφσκι : 6 ταινιες Λευκές Νύχτες - Luchino Visconti, 1957 Ο Παίχτης - Claude Autant-Lara, 1958 Ο Ηλίθιος - Ivan Pyrev 1958 Αδελφοί Καραμαζώφ - Ivan Pyrev Kirill Lav…