Κωνσταντινούπολη...η Πόλη που γοητεύει και ξυπνάει μνήμες...!


Μνήμες και συναισθήματα θα ξυπνήσουν μέσα σας. Μια επίσκεψη στην ΠΟΛΗ δε μπορεί να αφήσουν κανένα αδιάφορο. Άλλωστε τα οικοδομήματα στέκουν ακόμη για να θυμίζουν τις δόξες του παρελθόντος και τη μεγαλοπρέπεια του Βυζαντίου.

Η ΠΟΛΗ γοητεύει, ξυπνάει μνήμες, συγκινεί αλλά και λίγο πονάει... Ένα οδοιπορικό στο Βυζάντιο δεν είναι μια οποιαδήποτε εκδρομή. Είναι ένα χρέος μιας πόλης που επί 1500 χρόνια υπήρξε πρωτεύουσα του Βυζαντινού μεγαλείου...

Η Κωνσταντινούπολη, διεθνώς γνωστή ως Ίστανμπουλ είναι η μεγαλύτερη πόλη και λιμάνι της Τουρκίας. Συνιστά ταυτόχρονα κύριο πολιτισμικό, οικονομικό και βιομηχανικό κέντρο της χώρας. Με πληθυσμό περίπου 12 εκατομμύρια κατοίκων, αποτελεί μια από τις πολυπληθέστερες πόλεις του κόσμου. Η σημερινή τοποθεσία της Κωνσταντινούπολης κείται επί της αρχαίας πόλης Βυζάντιο, που έλκει την ονομασία της από τον Βύζαντα των Μεγάρων, ιδρυτή της πόλης το 667 π.Χ.. Είναι κτισμένη στις δύο πλευρές του Κερατίου Κόλπου (τουρκ. Haliç) στη νότια είσοδο του στενού πορθμού του Βοσπόρου που με μήκος περίπου 35 χλμ. συνδέει τη Μαύρη Θάλασσα (τουρκ. Karadeniz) στο βορρά με τη θάλασσα του Μαρμαρά στο νότο. Αποτελεί κατά αυτό τον τρόπο τη μοναδική πόλη στον κόσμο που βρίσκεται σε δύο ηπείρους, την Ευρώπη (Ανατολική Θράκη) και την Ασία. Η σύγχρονη πόλη χωρίζεται σε τρεις κύριες ζώνες που περιλαμβάνουν την παλαιά Κωνσταντινούπολη (τουρκ. Eminönü και Fatih), την περιοχή του Μπέηογλου (τουρκ. Beyoğlu) με τη συνοικία του Γαλατά και τον ομώνυμο πύργο, καθώς και το Σκούταρι (τουρκ. Üsküdar) μαζί με άλλα προάστια που βρίσκονται στην απέναντι ασιατική πλευρά του Βοσπόρου.
Αρχική δημοσίευση
Κωνσταντινούπολη...η Πόλη που γοητεύει και ξυπνάει μνήμες...!

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ο Ντοστογιέφσκι στον κινηματογράφο - 8 ταινίες

Σαμπεθάι Καμπιλής

Ώσπου να μας χωρίσει ο θάνατος