Τι πραγματικά είναι το Σ.Σ.Α.

Το ΣΣΑ (Σύμφωνο Ευρωπαϊκής Οικονομικής Σταθερότητας και Ανάπτυξης) - PSC (Pacte de Stabilité et de Croissance), υπεγράφη στο Παρίσι από τον Φρανσουά Ολάντ (François Ηοllande) στις 25/3/'12 και επικυρώθηκε από το Γαλλικό Κοινοβούλιο στις 29/8/'12. Τι ορίζει αυτό το Σύμφωνο;

Ορίζει ότι το διαρθρωτικό έλλειμμα πρέπει να είναι μικρότερο του 0,5% και υποχρεώνει τα κράτη να κάνουν δραστικές μειώσεις στις δημόσιες δαπάνες. Στερεί από την Κεντρική Εξουσία να κάνει τις απαραίτητες επεμβάσεις για την κοινωνική και οικολογική εξέλιξη. Οι δημόσιες υπηρεσίες συρρικνώνονται, στο βωμό της επίτευξης ισοσκελισμένων Κρατικών Προϋπολογισμών. Έργα για την ενεργειακή ανάπτυξη για την προστασία του περιβάλλοντος, έργα για τη δημιουργία θέσεων εργασίας, για την ισότητα των φύλλων, αναστέλλονται.

Αυτός ο προσανατολισμός που ξεκίνησε πριν από δυο χρόνια δημιούργησε και εντείνει την ύφεση. Οι αγορές της Νότιας Ευρώπης χάνουν την αγοραστική τους σημασία με αποτέλεσμα ήδη στον όμιλο Πεζό-Σιτροέν αλλά και σε άλλες εταιρίες να σημειώνουν μετ' επιτάσεως, πως έχουν χάσει το προηγούμενο μερίδιο τους σ' αυτές τις αγορές.

Σήμερα η αγοραστική δύναμη είναι στάσιμη και οι επιχειρήσεις μειώνουν τις θέσεις εργασίας και τις επενδύσεις τους. Σ' αυτό το πλαίσιο η μείωση των δημοσίων δαπανών αυξάνει την ανεργία. Σύμφωνα με μια μελέτη που εκπονήθηκε από το ΔΝΤ, η μείωση του δημοσίου ελλείμματος στο 3% του ΑΕΠ στη Γαλλία, θα δημιουργήσει αυτόματα 300.000 ανέργους. Η επακόλουθη μείωση των φορολογικών εσόδων θα κάνει τη μείωση του Χρέους - τον υποτιθέμενο σκοπό της λιτότητας ακόμη πιο δύσκολο και έτσι κάθε φορά θα απαιτείται ένα νέο πακέτο μέτρων.

Αυτά τα προγράμματα "Δημοσιονομικής Προσαρμογής" που έχουν επιβληθεί στην Ελλλάδα και σε άλλες χώρες μειώνουν την κοινωνική προστασία, αυξάνουν τις παράνομες πρακτικές και πλήττουν έντονα τα χαμηλότερα εισοδηματικώς τμήματα του πληθυσμού. Χωρίς να προστατεύει τις χώρες του Βορρά να πάθουν τα ίδια μ' αυτές του Νότου αυτό το Σύμφωνο σέρνει τις χώρες της Ευρώπης σε έναν φαύλο κύκλο κατάθλιψης που απειλεί να εξαπλώσει τη φτώχεια.
Αυτό θα σήμαινε μια ύφεση με προηγούμενο εκείνης που ακολούθησε το Β΄παγκόσμιο πόλεμο.

Τέλος αυτό το Σύμφωνο καταργεί τη Δημοκρατία. Δεν προβλέπει μόνο την αυτόματη επιβολή κυρώσεων στη περίπτωση μη τήρησης των όρων του, αλλά περιθωριοποιεί τα εθνικά Κοινοβούλια αλλά και το Ευρωπαϊκό και καθιστά την Ευρωπαϊκή επιτροπή και το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων - μη εκλεγμένα όργανα, μόνιμους αξιολογητές των εθνικών Προϋπολογισμών των κρατών της Ευρωζώνης.
Εφαρμόνει έναν κρατικό Φεντεραλισμό που πλήττει την λαϊκή Κυριαρχία. Βάζει την Οικονομία σε αυτόματο πιλότο, την εξαρτά από κανόνες που προορίζονται να καθησυχάζουν τις Χρηματοπιστωτικές Αγορές των οποίων η ισχύς δεν αμφισβητείται.
  • Σχετικα
    • Πηγή άρθρου: Ενημερωτικό Δελτίο 2012 (12) του ιστότοπου transform-network org στο poulantzas gr
    • Θέμα Άρθρου: Σύμφωνο Οικονομικής Σταθερότητας και Ανάπτυξης
    • Αρχική πηγή εικόνας

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ο Ντοστογιέφσκι στον κινηματογράφο - 8 ταινίες

Σαμπεθάι Καμπιλής

Ώσπου να μας χωρίσει ο θάνατος