Πτώχευση ή Αποφυγή Πτώχευσης;

Από τη μια μαγαζιά που κλείνουν, έρημοι δρόμοι, χιλιάδες δάνεια στο "κόκκινο", ουρές στα συσσίτια του δήμου, κοινωνικά παντοπωλεία, αιθαλομίχλη απ' τα τζάκια και τις ξυλόσομπες, άδεια καταστήματα - ιδιαίτερα της ένδυσης και υπόδησης, αραιός κόσμος στο σούπερ-μάρκετ, αραιά αυτοκίνητα στους δρόμους, τραπέζια άδεια στα εστιατόρια και τις ταβέρνες - όλα αυτά μαρτυρούν την πτώχευση μιας χώρας που άλλοτε ευημερούσε.

Από την άλλη μας λένε πως το φαινόμενο αυτό θα είναι παροδικό πως η ανάπτυξη θα ξανάρθει αλλά το πότε; το σκιαγραφούν από το 2020 και μετά. Και ως τότε, μετά δηλαδή από επτά και βάλε χρόνια, τι θα γίνει; Θα συνεχίσει αυτή η πολιτική που ουσιαστικά αποσκοπεί στο να μας κάνει μια χώρα χωρίς εμπορική κίνηση, χωρίς αγορά ακινήτων, χωρίς εισαγωγές αγαθών, με φόρους και χαράτσια για να καλύπτονται τα ελλείμματα και οι ανεπάρκειες του οικονομικού μοντέλου που ακολουθήθηκε τόσα χρόνια.

Το Μνημόνιο είναι νόμος του κράτους που στο πέρασμα των ετών που ήδη έχει εφαρμοσθεί δημιούργησε τεράστια προβλήματα χωρίς να έχει λύσει ούτε ένα - έστω ένα - αυτό της κίνησης στους δρόμους που ήταν μεγάλη. Τώρα μέσα στις στάχτες του προσπαθεί η χώρα να ανακάμψει με τη νέα κυβέρνηση, με τους διθυράμβους και επαίνους της Ε.Ε πως πάμε καλά, πως μετά τις γερμανικές εκλογές θα μειώσουν το χρέος, πως θα έρθουν επενδύσεις, πως θα βρεθούν φερέγγυοι αγοραστές για τη δημόσια περιουσία, για τις δημόσιες επιχειρήσεις.

Αυτά είναι θα και μοιάζουν με λόγια παπατζή που κοροϊδεύει στην Ομόνοια "Εδώ παπάς, εκεί παπάς που είναι ο παπάς" και βγάζει απ' το μανίκι έναν δικό του παπά και κανένας απ' το περιδεές πλήθος που παρακολουθεί δεν έχει κερδίσει.

Σήμερα λένε πως το 2020 θα έρθει η ανάπτυξη. Όμως τα σημερινά δεδομένα των κρατών με τα οποία θέλουν να μοιάσουμε θα έχουν ως τότε αλλάξει και εμείς πάλι θα έχουμε μόλις προσεγγίσει τα επίπεδα που ήσαν αυτά σήμερα. Δηλαδή θα είμαστε πίσω, θα έχουμε χάσει το τρένο της ανάπτυξης δια παντός.

Ας αναλογισθούν πως ήμασταν χθες, πως είμαστε σήμερα πως θα είμαστε αύριο κι ας κρούσουν τον κώδωνα κινδύνου στους εταίρους - πως δεν μπορεί να μείνουμε άλλο μέσα στα πλαίσια της ασφυκτικής λιτότητας και της φορο-επιδρομής γιατί σε λίγο μαζί με τα κλειστά καταστήματα θα έχει κλείσει και η συγκεκριμένη σύνθεση της Βουλή μαζί τους, καθώς τα μεγαλεπήβολα σχέδια τους για την ανάπτυξη (όπως την εννοούν) και τα κέρδη τους (όπως τα ευαγγελίζονται) στην Ελλάδα, θα έχουν πέσει στο κενό μαζί με το τεράστιο συσσωρευμένο δάνειο της χώρας.
Κι ας αναλογισθούν: Ποιος καταδικασμένος δεν θέλει την ελευθερία του;

Αρχική πηγή εικόνας

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις