Ο καπιταλισμός εκτός νόμου
Η Τράπεζα - Πως η Goldman Sachs διευθύνει τον κόσμο |
8/12/'11
—Παιχνίδια αναλυτών με την Ελλάδα: Ο συγγραφέας της "Τράπεζας", Μαρκ Ρος περιγράφει πως οι οίκοι αξιολόγησης χτύπησαν τη χώρα μαςΟ Καπιταλισμός εκτός νόμου |
Ιδιαίτερη μνεία γίνεται στο νέο βιβλίο του Μαρκ Ρος και στη διαδρομή του σημερινού προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, του Ιταλού Μάριο Ντράγκι. Σύμφωνα με το συγγραφέα, ο Ντράγκι υπήρξε από το '02 έως το '05 ο αντιπρόεδρος για την Ευρώπη της Goldman Sachs Internotional στο Λονδίνο. "Το σημείο αυτό αποτελεί την αχίλλειο πτέρνα του", γράφει ο συγγραφέας.
Ο αδύναμος κρίκος
Το δεύτερο σημείο -το πρώτο ήταν η διευκόλυνση της για την είσοδο στο ευρώ από την Goldman Sachs μέσω του γνωστού swap που έγινε μέρος του ελληνικού χρέους- στο οποίο γίνεται εκτενής αναφορά στην Ελλάδα και στην πρωτόγνωρη κρίση που βιώνει, είναι στο κεφάλαιο που περιγράφεται η "σκοτεινή δράση των οίκων αξιολόγησης".Σύμφωνα με τον Ρος, το πρώτο χτύπημα των οίκων προς την Ελλάδα έγινε από τη Fitch στις 16 Δεκεμβρίου '04, όταν προχώρησε στην πρώτη υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της ελληνικής οικονομίας, "εκκινώντας μια προοδευτική διαδικασία υποβάθμισης, αιτία της οποίας ήταν το σημαντικό βάρος του δημοσίου χρέους, που καθιστά τη χώρα ευάλωτη σε εξωτερικούς κλονισμούς".
Αξίζει να αναφερθεί ότι ο συγγραφέας στο σημείο αυτό τονίζει ότι η συμπεριφορά των ξένων οίκων "δεν αναιρεί το συμπέρασμα" ότι η Ελλάδα μέχρι τότε είχε μια πολύ κακή διαχείριση και ότι καμία από τις κυβερνήσεις δεν έλαβε υπόψη της τις προειδιοποιήσεις των ξένων οίκων αξιολόγισης".
Μάλιστα, γίνεται ειδική αναφορά στην οξεία αντίδραση του τότε υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου, όταν, μετά τη σκληρή υποβάθμιση της Ελλάδας στις 7 Μαρτίου '11 από τη Moody's το "περιστέρι", όπως αποκαλεί τον Γ. Παπακωνσταντίνου, έγινε "γεράκι" και χρησιμοποίησε επιθετική γλώσσα σε ανακοίνωση που εξέδωσε και με την οποία απαντούσε στον οίκο αξιολόγησης ότι "δεν κατάφερε να προβλέψει την κατάρρευση της Lechman Brothers", άρα δεν είναι αξιόπιστη η κριτική του.
Ενώ ο Μαρκ Ρος αναφέρεται στη "σκοτεινή" δράση των οίκων αξιολόγησης και στην αδυναμία ορισμένων πολιτικών ανά την υφήλιο, περιγράφει και την κουλτούρα των Ελλήνων.
Μάλιστα, επικαλείται την παρουσία του στην Αθήνα πριν από ένα έτος σε εκδήλωση για το προηγούμενο βιβλίο του -το οποίο εξαιτίας του περιεχομένου του ήταν για για τρεις μήνες πρώτο σε πωλήσεις στην Ελλάδα- και τονίζει: "Η Ελλάδα έχει στοιχεία Ανατολής, όπως η προκατάληψη και η προδιάθεση για θεωρίες συνωμοσίας. Δεν απαλάσσεται εύκολα από 400 χρόνια οθωμανικής κατοχής". Real Money 13 Nov. 2011
(πηγή άρθρου Real Money - Αρχική πηγή α΄εικόνας - Αρχική πηγή β΄εικόνας)