Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Συγγραφεις

Μ. ΚΑΡΑΓΑΤΣΗΣ
Με μια φαντασία πλούσια και δημιουργική, ο Ντοστογιεφσκικός Μίτιας ειρωνεύτηκε τους πάντες μέσα απ' τα βιβλία του σα να ειρωνευόταν τον ίδιο του τον εαυτό —σα να εξομολογούνταν οι ήρωες του: Ένα παιχνίδι φαντασίας - αυτά ήταν όσα ζήσαμε!
TENNESSEE WILLIAMS
Ένας μέγιστος θεατρικός συγγραφεύς. Από τα ωραιότερα θεατρικά έργα, "Η Ρωμαϊκή Άνοιξη της Κας Στόουν" δείχνει το παιχνίδι του έρωτα απ' τις δύο του πλευρές και του δυνατού και του αδύναμου. Έτσι αναδεικνύεται καθαρά η Αναγκαιότητα των Ισορροπιών σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής ώστε να μπορεί να βιώνεται ομαλά, χωρίς επώδυνες εναλλαγές.
Βραβείο Pulitzer για το θεατρικό έργο "Λυσσασμένη Γάτα" με πρωταγωνιστές τους Λιζ Τέιλορ, Πωλ Νιούμαν.
EDWARD ALBEE 1928 - 2016
EDWARD ALBEE
"Ποιος φοβάται τη Βιρτζίνια Γουλφ;" Είναι το άγνωστο παιχνίδι των σχέσεων, του διπλανού, των διπλανών που μας περιβάλλει... Ποιος είναι ο φίλος ποιος ο εχθρός; Κι όλοι είμαστε εχθροί του ίδιου του εαυτού μας με την καχυποψία και το φόβο που μας διακρίνει. Μια εκ βαθέων εξομολόγηση των ανεκπλήρωτων πόθων και προσδοκιών από την πένα ενός σύγχρονου φυσιοδίφη της ανθρώπινης ψυχής που κατεβαίνει στα έγκατα της για να δείξει το απύθμενο βάθος της. Όμως όταν υπάρχει καταβύθιση στα σκοτεινά έγκατα υπάρχει και η ανύψωση στις φωτεινές κορφές... Τελικά η λύτρωση είναι συνώνυμη της Αγάπης.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Χάρτες Νομού Ξάνθης

Χάρτης Α΄νομού Ξάνθης αρχική Πηγή
Χάρτης B΄ νομού Ξάνθης, αρχική Πηγή
Χάρτης πόλης Ξάνθης

Μωσαϊκό

Το (Τα) Μωσαϊκό δεν υπάρχει μόνο ως λέξη κλειδί (keyword) στο τραγούδι του Σταμάτη Κραουνάκη αλλά είναι και γλυκό. Άλλες ονομασίες του είναι Λουκάνικο, Κορμός - η γιαγιά μου το έλεγε Ναπολέων! Είναι πολύ εύκολο στην παρασκευή του και χρειάζονται γι' αυτήν:
Σοκολάτα κουβερτούρα, μπισκότα Πτι-Μπερ, αυγά, ζάχαρη και κατά βούληση marshmallows ή Αμύγδαλα ζαχαρωμένα Σκλαβενίτη κοπανισμένα και φυσικά λαδόκολλα.
Λιώνεις τη σοκολάτα σε μπαιν-μαρί, προσθέτεις ζάχαρη, αυγά, μετά τα θρυμματισμένα μπισκότα. Τυλίγεις σε ρολό στη λαδόκολα και τοποθετείς στο ψυγείο για τουλάχιστον μισή ώρα. Κόβεις τον κύλινδρο του ρολού σε κάθετα κομμάτια αφού πρώτα σταθεί λίγο για να μη σπάει.
Καλή Επιτυχία!. Περισσότερα
πηγή φωτο και εκτέλεση συνταγής

Ο Ντοστογιέφσκι στον κινηματογράφο - 6 ταινίες

Πολλές ταινίες είχαν ως καμβά κάποιο μυθιστόρημα του Ντοστογιέφσκι. Ως γνωστόν θεωρείται πολύ μεγάλος συγγραφεύς του 19ου αιώνα,ωστόσο τα έργα του είναι αιωνόβια καθώς έχουν να κάνουν με δύο μεγάλα θέματα πρωτίστως - του χρήματος και του έρωτα καθώς και της φιλίας. Κανένας συγγραφεύς δεν απέδωσε με τέτοια συγγραφική δεινότητα και σε τέτοιο βάθος την έλξη των ανθρώπινων συναισθημάτων προς αυτά τα αγαθά - καλύπτοντας σε όλο το φάσμα την κατοχή ή την έλλειψη τους και το απεγνωσμένο κυνήγι για την απόκτηση, αυτών των θεμελιωδών "προνομίων" καθώς πλέκονται αναπόδραστα στον ιστό του κοινωνικού οικοδομήματος σε όλο το διάβα της ζωής.

Παραθέτοντας αυτές τις έξι ταινίες, συνιστάται η παρακολούθηση τους κατ' αρχήν και φυσικά η ανάγνωση εκείνων των βιβλίων, που δημιούργησαν την έμπνευση για το έργο των σκηνοθετών. 😅
Ντοστογιεφσκι : 6 ταινιες Λευκές Νύχτες - Luchino Visconti, 1957 Ο Παίχτης - Claude Autant-Lara, 1958 Ο Ηλίθιος - Ivan Pyrev 1958 Αδελφοί Καραμαζώφ - Ivan Pyrev Kirill Lav…