Ουγγαρια Χωρα των Μαγυαρων

Ασυνήθιστο Λεξικό της Ουγγαρίας Παντρεμένος με Ουγγαρέζα και εγκατεστημένος εκεί, ο Γάλλος δημοσιογράφος Ζοέλ Λε Παβούς (Joël Le Pavous), έγραψε ένα βιβλίο για όσα δεν ξέρετε και θα θέλατε να μάθετε για την Ουγγαρία (Magyarorszag).
Η Ουγγαρία από το Α ως το Ω Η Ουγγαρία, χώρα των Μαγυάρων, ανήκει στις κεντρικές ευρωπαϊκές χώρες, στην ευρύτερη λεκάνη των Καρπαθίων.

Τα εδάφη, τις απέραντες πεδιάδες άλλοτε διέσχιζε ο Αττίλας - όνομα συνηθισμένο σήμερα στην Ουγγαρία - βασιλιάς των Ούννων, διάσημος για τη σκληρότητα του - διασχίζει εγκαρσίως σε μήκος 417 χιλιομέτρων, ο Δούναβις (θεωρούμενος διεθνής υδάτινος δρόμος) περνώντας μέσα από τέσσερις πρωτεύουσες της Κεντρικής Ευρώπης, μία από αυτές η πρωτεύουσα και μεγαλύτερη πόλη της Ουγγαρίας, Βουδαπέστη, πηγάζοντας από τον Μέλανα Δρυμό (Γερμανία), ρέοντας ΝΑ για να εκβάλλει στο Δέλτα του Εύξεινου Πόντου.

Η Γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία Άουντι (Audi) εγκατεστημένη 25 χρόνια στην Ουγγαρία απασχολεί ντόπιο εργατικό δυναμικό σε 12ωρη ημερήσια βάση. 👥 Περισσότερα για Audi Ουγγαρίας.
Το στυλό με τη μπίλια (τύπου bic), εφευρέθηκε εκεί, από τον Ούγγρο Λάζλο Μπιρό (Lászlo Birót).

Ditionnaire Insolite de la Hongrie
Φωτο κατωτέρω: By User Denisoliver on de.wikipedia - Originally from de.wikipedia; description page is (was) here, CC BY-SA 3.0, Link
Αυτό το λεξικό είναι διδακτικό και διασκεδαστικό μαζί - καθώς ιστορικά στοιχεία αναμειγνύονται με διασκεδαστικά ανέκδοτα. Επίσης σαν ταξιδιωτικός οδηγός προβάλει πολλά αξιοθέατα όπως τις όχθες της λίμνης Μπάλατον (592 τ.χμ.), τις 3.000 θερμές ιαματικές πηγές μη παραλείποντας βέβαια να αναφέρει και τις ντόπιες σπεσιαλιτέ όπως τα Ζιρός Κενιέ - σάντουιτς με άσπρο ψωμί, κρεμμύδι και λαρδί. (Στοιχεία ανωτέρω άρθρου από lesechos.fr)
Ο Δούναβης καθώς διασχίζει την Ουγγαρία
Ιστορικά στοιχεία: Στην Ουγγαρία το 1956, εποχή των διαδηλώσεων κατά των Σοβιετικών, εξελέγη πρωθυπουργός κατόπιν λαϊκής επιταγής μέσω διαδηλώσεων για ελευθερίες από το καταπιεστικό καθεστώς, ο Ίμρε Νάγκυ (1896 - 1958) πρωθυπουργός ο οποίος κατά την εισβολή που ακολούθησε  συνελήφθη και εκτελέστηκε το 1958. Περιέργως, κατά την σοσιαλιστική εποχή εξ αιτίας του τότε πρωθυπουργού - δικτάτορα, Γιάνος Καντάρ (János Kádár), βαπτίσθηκε η πιο εύθυμη παράγκα του σοσιαλιστικού μπλοκ.
Το 1990 μετά την πτώση του τείχους του Βερολίνου το 1990, διεξήχθησαν οι πρώτες πολυκομματικές εκλογές.
Βουδαπέστη - Ουγγρικό Κοινοβούλιο
Σήμερα η Ουγγαρία είναι μέλος της ομάδας του Βίσεγκραντ (Visegrad) / ομάδα 4 χωρών (Πολωνία, Τσεχία, Ουγγαρία, Σλοβακία), της Ε.Ε. του ΝΑΤΟ, του ΔΟΕ (Διεθνής Οργάνωση Εμπορίου), του ΟΗΕ. Το πολίτευμα είναι Προεδρευομένη Κοινοβουλευτική Δημοκρατία και Πρόεδρος είναι ο Γιάνος Άντερ, η χώρα είναι μέλος από το 2004 της Ε.Ε. διατηρώντας το Φιορίνι ως εθνικό νόμισμα. Ο σημερινός - από το 2010 πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτωρ Όρμπαν (Viktor Orbán), ευρωσκεπτικιστής, συντηρητικός πολιτικός αριστερών ωστόσο καταβολών, απασχολεί όλο και περισσότερο το πολιτικό αλλά και το μηντιακό φάσμα της χώρας.

Νομικός, δικηγόρος, αλλά και παλιός ποδοσφαιριστής, πολιτικός επικεφαλής του κόμματος Φιντέζ (Fidesz), πολέμιος των ανοιχτών συνόρων και δη του Τζορτζ Σόρος (Ουγγρο-Αμερικανός μεγιστάνας των επιχειρήσεων και πολιτικός ακτιβιστής), κατά την προσφυγική κρίση του 2012: Σε θέση / διακήρυξη του Όρμπαν: "Προστασία των εθνικών συνόρων είναι ο στόχος, οι πρόσφυγες είναι το εμπόδιο" ο Σόρος απαντά: "Προστασία των προσφύγων είναι ο στόχος, τα εθνικά σύνορα το εμπόδιο" Περισσότερα για Ουγγαρία εδώ

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ο Ντοστογιέφσκι στον κινηματογράφο - 8 ταινίες

Σαμπεθάι Καμπιλής

Ώσπου να μας χωρίσει ο θάνατος