Ώσπου να μας χωρίσει ο θάνατος

Ώσπου να μας χωρίσει ο θάνατος

Seferis - Zannou
Μαρώ Ζάννου - Γιώργος Σεφέρης
Seferis - Zannou
Εκδρομή στο Σούνιο 1935

Till death will keep us apart

Ο Γιώργος Σεφέρης (1900-1971) και η Μαρώ (Μαρίκα) Λόντου (1898-2000) είχαν μία σχέση ζωής. Από τη δεκαετία του '30 που γνωρίστηκαν ως το τέλος της ζωής του Γιώργου Σεφέρη ήταν αχώριστοι χωρίς να σημαίνει αυτό πως δεν υπήρχε χρόνος για τους εαυτούς τους το πιο πολύ για εκείνον που χρειαζόταν χρόνο για τα γραψίματα του όπως και για τις διπλωματικές του αποστολές.

Την εποχή που υπηρετούσε ως πρόξενος στην Κορυτσά έγραφε γράμματα στη Μαρώ που βρισκόταν στην Αθήνα. Γράμματα με περιγραφές του τόπου όπου βρισκόταν αλλά και των κοινών τους βιωμάτων από τις διακοπές ή ό,τι άλλο.

Ένα ζευγάρι είναι πάντα ένα ζευγάρι αχώριστο στη διάρκεια της κοινής του ζωής. Αυτό είναι ένας ιδεαλισμός που πατά γερά στο έδαφος της πραγματικής ζωής των ανθρώπων. Ο χρόνος κυλά σαν ένα καθαρό ποτάμι που συμπαρασύρει τις άσχημες στιγμές αφήνοντας πάντα το καθαρό, γάργαρο νερό να ρέει στην επιφάνεια.

Το "ώσπου να μας χωρίσει ο θάνατος" δεν φαίνεται ουτοπία στη σχέση Σεφέρη - Λόντου. Η Μαρώ Ζάννου-Λόντου υπήρξε παντρεμένη με τον Γιώργο Σεφέρη - με τον οποίο γνωρίστηκε σε μια εκδρομή στο Σούνιο το καλοκαίρι του 1935, κατά τη διάρκεια των ετών 1941~1971.

Willow Tree
Κλαίουσα Ιτιά (δένδρο δύσκολο να δυναμώσει)

More [Τώρα κοιμάσαι] εδώ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις