Αρχοντικό Δημητρίου Χασιρτζόγλου

Παλιά αρχοντικά της Ξάνθης

Xasirtzoglou Mansion
Αρχοντικό Δημητρίου Χασιρτζόγλου - ΞάνθηΑρχοντικό Δημητρίου Χασιρτζόγλου - ΞάνθηΑρχοντικό Χασιρτζόγλου

Πρόκειται για δύο όμοια κτίρια στη παλιά πόλη της Ξάνθης, όπου στεγαζόταν η οικογένεια του επιφανούς υφασματέμπορου της Ξάνθης Δημητρίου Κ. Χασιρτζόγλου. Πρόκειται για συγκρότημα δύο κτιρίων ένα κύριο και ένα βοηθητικό. Αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα της αρχιτεκτονικής του περασμένου αιώνα της περιοχής, με ισορροπία στη διάπλαση των όγκων, καθαρότητα των αρχιτεκτονικών μορφών και σαφήνεια των επί μέρους καθαρά νεοκλασικών μορφολογικών στοιχείων καθώς και των στοιχείων της τοπικής λαϊκής αρχιτεκτονικής.

Η ιστορία του κτιρίου

Δεν είναι γνωστή η ακριβής χρονολογία κατασκευής του αρχοντικού Χασιρτζόγλου. Η ανέγερσή του θα πρέπει να τοποθετηθεί στο τέλος του 19ου αιώνα, κατά παραγγελία της οικογένειας Χασιρτζόγλου, μια από τις σημαντικότερες οικογένειες την εποχή εκείνη στην Ξάνθη. Από το 1925, αγοράστηκε από τη Τράπιεζα Αθηνών και με τη συγχώνευση με την Εθνική, υπήρξε στέγη της τελευταίας επί σειρά ετών ώσπου πουλήθηκε στο Ελληνικό Δημόσιο το 1955 έναντι 360.000δρχ. Ο Κυριάκος Χασιρτζόγλου ήταν γνωστός υφασματέμπορος και είχε ήδη δημιουργήσει τις προϋποθέσεις ανάπτυξης ενός "οίκου" υφασματεμπορίας, τον οποίο συνέχισαν οι κληρονόμοι του οι οποίοι αποφασίζουν την κατασκευή ενός νέου κτίσματος, το οποίο στο ισόγειο είχε την χρήση της εμπορίας υφασμάτων και στον όροφο την χρήση κατοικίας.

Στο κτίριο εγκαθίσταται η οικογένεια του Δημητρίου Χασιρτζόγλου, ο οποίος έζησε στο σπίτι μέχρι το 1914. Μετά το θάνατό του άφησε εννέα κληρονόμους. Ένας από αυτούς είναι και ο Ευριπίδης Χασιρτζόγλου, ο οποίος διετέλεσε και Δήμαρχος της πόλης από το 1925 έως το 1934. Σήμερα το κτίριο στεγάζει το Λύκειο Ελληνίδων Ξάνθης.

Ανάλογου ενδιαφέροντος κτίριο η οικία Κουγιουμτζόγλου. Σε δύο όμοια κτίρια στεγάζεται και το Λαογραφικό & Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης -ιδιοκτησίες του παλιού καπνεμπόρου Κουγιουμτζόγλου.

🔎 πηγή άρθρου —περισσότερα Αρχοντικό Δημητρίου Χασιρτζόγλου | Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ο Ντοστογιέφσκι στον κινηματογράφο - 8 ταινίες

Σαμπεθάι Καμπιλής

Σεφέρης - ΓΥΜΝΟΠΑΙΔΙΑ - Το ύφος μιας μέρας