Λωξάντρα - ιστορίες "μιας άλλης Πόλης"

Η ζωή των Ελλήνων της πόλης
Έργα και Ημέρες μιας ελληνικής οικογένειας στην Κωνσταντινούπολη - πριν την εκδίωξη όλων των Ελλήνων από εκεί (1955). Μια ιστορία που έγινε βιβλίο, σειρά στην TV με τη Μπέτυ Βαλάση και τώρα θεατρική επιτυχία που έρχεται να αναβιώσει μια τόσο όμορφη - πλην όμως ξεχασμένη εποχή ...
Η Ελένη Κοκκίδου (Λωξάντρα) εν μέσω του θιάσου
Βιβλίο Τίτλος: Λωξάντρα - Α΄έκδοση 1962
Μαρία Ιορδανίδου
Συγγραφεύς: Μαρία Ιορδανίδου (1897 - 1989) από διηγήσεις της γιαγιάς της. Άλλα έργα της: Διακοπές στον Καύκασο, Στην Αυλή μας, Σαν τα τρελά πουλιά, Στου κύκλου τα γυρίσματα - (εκδόσεις Εστίας). Βασικά χαρακτηριστικά του έργου της είναι το αυτοβιογραφικό στοιχείο που κυριαρχεί ολοένα και εντονότερα κατά τη διάρκεια της λογοτεχνικής διαδρομής της και η αμεσότητα, ακρίβεια και φυσικότητα του λόγου. Τιμήθηκε για το έργο της με το Χρυσό Σταυρό και το Οφφίκιο της Αρχόντισσας του Οικουμενικού Θρόνου από το Πατριαρχείο Κωνσταντινούπολης (1978).
Η σχέση της Μαρίας Ιορδανίδου με την Κωνσταντινούπολη:

Κωνσταντινούπολη - Γέφυρα Γαλατά
Η Μαρία Ιορδανίδου γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη, κόρη του μηχανικού του εμπορικού ναυτικού της Αγγλίας Νικολάου Κριεζή και της Ευφροσύνης Μάγκου. Από τεσσάρων ετών -  το 1901 ως το 1909, έζησε με τους γονείς της στην Αθήνα, μετά το χωρισμό τους όμως η Μαρία επέστρεψε στη γενέτειρα - (το 1909 σε ηλικία 12 ετών) και γράφτηκε στο εκεί αμερικανικό κολέγιο, διαμένοντας επί πέντε χρόνια, ξανά στην Κωνσταντινούπολη.

Από το 1914 -  (17 ετών), ως το 1919 έζησε -εγκλωβισμένη από το ξέσπασμα του πρώτου παγκοσμίου πολέμου και τις ταραχές της ρωσικής επανάστασης κατά τη διάρκεια επίσκεψής της σε συγγενείς της στη Ρωσία- στη Μαριούπολη του Καυκάσου.
Κατάφερε να επιβιώσει μόνη παραδίδοντας μαθήματα αγγλικών, ενώ παράλληλα παρακολούθησε μαθήματα σε ρωσικό γυμνάσιο.
Το 1919 επέστρεψε στην Πόλη και εργάστηκε σε αμερικανική εμπορική εταιρεία. Το 1920 πήρε μετάθεση για την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου...

Υπόθεση: Τέλη 19ου αιώνα, αρχές 20ού. Μια μεσοαστική ελληνική οικογένεια της Κωνσταντινούπολης ζει τις μικρές και τις μεγάλες στιγμές της καθημερινότητάς, με φόντο τα ιστορικά γεγονότα της εποχής.
Στον πυρήνα της, η "κοκόνα" (κυρά) Λωξάντρα. Μια γυναίκα απλή, του λαού, που έχει αγάπη για τη ζωή και τους γύρω της. Πανέξυπνη, στοργική, αλλά και μανιώδης με το φαγητό και ως εκ τούτου, χαρισματική μαγείρισσα.
Ένα από τα μυστικά της: «Τη σαρδέλα καλά να τη λαδώσεις πρέπει και μετά πάνω σε κληματόφυλλα να την ψήσεις-όλα εγώ θα σε τα λέω;». Στην παράσταση θ’ αποκαλύψει περισσότερα και ίσως θα "προκάμει" να μας "φιλέψει" από τον ξακουστό στη γειτονιά χαλβά της!

Η Λωξάντρα στην Αγγλική μετάφραση
Η πρώτη Λωξάντρα Βιβλίο 1962. Η κατά λέξη αφήγηση των διηγήσεων της γιαγιάς της - αναπαριστώντας πλήρως τη ζωή των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης την εποχή πριν τον πόλεμο με όλα τα ήθη και έθιμα προς την ίδια τη συγγραφέα Μαρία (Κριεζή) Ιορδανίδου. * Η νέα έκδοση Loxandra στην αγγλική γλώσσα, έγινε το 2016 από τις Denise Harvey Publications, σελ. 216
Μπέτυ Βαλάση - Λωξάντρα
 Η δεύτερη Λωξάντρα (1980 Τηλεοπτική σειρά): Λίγο πριν από τον Α΄ παγκόσμιο πόλεμο η ζωή της Λωξάντρας στην Κωνσταντινούπολη. Μια ζωή ανέμελη αν και φτωχική αλλά η φτώχεια θέλει καλοπέραση κι εδώ η Λωξάντρα ως κυριαρχικός αρχηγός της οικογένειας, έβαζε την ανεξίτηλη σφραγίδα της με τα φαγητά της, την αστείρευτη οικειότητα της, τα αστεία της αλλά και τις μαντικές της ιδιότητες να διαβάζει το φλιτζάνι του καφέ "τώρα θα ψήσω καφεδάκι και θα στου πω την τύχη σου" σου έλεγε ακόμη κι αν ήσουν "μουσαφίρης"...

Τρίτη Λωξάντρα (2019) Θεατρική παράσταση
Θεατρική Παράσταση - Λωξάντρα 2019
👉 Παράσταση: Η Λωξάντρα στην Ξάνθη (Αμφιθέατρο Ξάνθης)
Η μεγάλη επιτυχία της Αθήνας, τώρα περιοδεία σε όλη την Ελλάδα, ένας πολυπληθής θίασος ηθοποιών και μουσικών, με επικεφαλής την Ελένη Κοκκίδου (Λωξάντρα), τον Γιώργο Αρμένη (Δημητρός), τον Μιχάλη Μητρούση, την Ευαγγελία Μουμούρη και την Σοφία Παπάζογλου (τραγουδίστρια Ευθαλία) ζωντανεύουν την ιστορία, τα ήθη και τα έθιμα, τα τραγούδια, τις γεύσεις και τις μυρωδιές μιας ξεχασμένης Ελλάδας.
Θεατρική μεταφορά: Άκης Δήμου
Σκηνοθεσία: Σωτήρης Χατζάκης
Σκηνικά-Κοστούμια: Έρση Δρίνη
👸 Αρχική πηγή: xanthipress.gr
👉 Η παράσταση στην Αθήνα δες εδώ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις