Οι παντρεμένοι του Πύργου του Άιφελ

Ένα έργο σε τρεις πτυχές Κείμενο, Ζωγραφική, Μουσική

Marc Chagall - Οι παντρεμένοι του πύργου Άιφελ 1939

Το Ζωγραφικό έργο: Ο Μαρκ Σαγκάλ (Marc Chagall) σουρεαλιστής ζωγράφος απ' τους γνωστότερους από την εποχή του Μεσοπολέμου στο Παρίσι, ζωγραφίζει ένα αντίστοιχο έργο το 1939, διαισθανόμενος τα σύννεφα του πολέμου που πλησίαζαν: Ένα ζευγάρι νεονύμφων σε πολλές εικαστικές παραλλαγές πάντα με τα αγαπημένα θέματα του ζωγράφου παρμένα από την εποχή όπου ζούσε στη γενέτειρα του τη Ρωσία: λουλούδια, ζώα, πουλιά, τα σπίτια ενός χωριού, πλαισιώνουν το ζευγάρι σε διάφορες απεικονίσεις του.

Το Κείμενο του Ζαν Κοκτώ: Πρόκειται για την ιστορία του Κοκτώ που αποθανάτισε στον καμβά ο ζωγράφος της Παρισινής ελίτ των καλλιτεχνών της εποχής Μαρκ Σαγκάλ. Ένα έργο με πολλές παραλλαγές - πάντα με φόντο τον Πύργο του Άιφελ όπου ενσωματώνονται τα αγαπημένα θέματα του ζωγράφου φερμένα στη μνήμη απ' τη πατρίδα του τη Ρωσία

Jean Cocteau - Αντιγόνη 1920

Ζωγραφικό έργο Jean Cocteau
Jean Cocteau - Θέατρο
Jean Cocteau - Έκδόσεις Gallimard 1973

💞 Ο Ζαν Κοκτώ (ποητής, ζωγράφος, θεατρικός συγγραφεύς, σκηνοθέτης - τρομερό παιδί των Γαλλικών γραμμάτων της εποχής του Μεσοπολέμου, γράφει το 1920 το έργο "Οι παντρεμένοι του Πύργου του Άιφελ" μια παράξενη σουρεαλιστική ιστορία για ένα ζευγάρι νεονύμφων. Το 1921 γράφει το λιμπρέτο της ομώνυμης όπερας - μπαλέτου σε 1 πράξη, "Les Mariés de la tour Eiffel".

Jean Cocteau - Δαιμόνια Μηχανή (Ιστορία του Οιδίποδα 1934)

💝 Υπόθεση: Σε μια πλατφόρμα του σιδερένιου οικοδομήματος του Πύργου του Άιφελ, γιορτάζεται ο γάμος, μέσα σε μια εορταστική ατμόσφαιρα ενός πρωινού γεύματος όπου οι καλεσμένοι ανάμεσα σε διάφορες παράξενες, απρόβλεπτες εικόνες συνθέτουν το σκηνικό ενός μπαλέτου 🩰 που παρουσιάστηκε το 1921 στο Théâtre des Champs-Elysées στο Παρίσι. 

💝 Το σουρεαλιστικό εγχείρημα: Στα πλαίσια του σουρεαλιστικού κινήματος, η υπόθεση εξελίσσεται με παράξενα απρόοπτα: Ενώ παίρνουν το πρωινό τους, ένας καλεσμένος στρατηγός εκφωνεί έναν πομπώδη λόγο, τη στιγμή που ένας άλλος καλεσμένος φωτογράφος, παρακινεί τον κόσμο να κοιτάξει ένα πουλί. την ίδια στιγμή που ένα Γραφείο Τηλεγραφημάτων εμφανίζεται στο βάθος της σκηνής. Ξαφνικά ένα λιοντάρι μπαίνει και καταβροχθίζει έναν καλεσμένο για το πρωινό του, κι ένας άγνωστος που αποκαλεί τον εαυτό του "παιδί του μέλλοντος", εισέρχεται στην ομήγυρη και σκοτώνει όλους τους καλεσμένους. Το μπαλέτο τελειώνει με την ολοκλήρωση του γάμου. 

💝 Το θεατρικό ανέβασμα του μπαλέτου: LES MARIÉS DE LA TOUR EIFFEL ♫ THÉÂTRE DES CHAMPS ELYSÉES, 1921

  • Λιμπρέτο: Jean Cocteau
  • Μουσική: Les Six:
    1. Georges Auriel (Le 14 Juillet)
    1. Georges Auric (Le discours du Général, Ritournelles
    1. Francis Poulenc (La Baigneuse de Trouville) 🏖
    1. Darius Milhaud (Marche Nuptiale, Fugue du Massacre, Sortie de la Noce)
    1. Germaine Tailleferre (Valse des Dépêches, Quadrille)
    1. Arthur Honegger (Marche Funèbre)
  • Xορογραφία: Jean Börlin
  • Κοστούμια: Jean Hugo
🩰 Είναι ένα έργο για το οποίο ένας άλλος μετρ του Παραλόγου ο Ευγένιος Ιονέσκο, έγραψε: "Χωρίς τους παντρεμένους του Πύργου του Άιφελ, δεν θα μπορούσα να δημιουργήσω οτιδήποτε!". Στοιχεία για τη δημοσίευση αυτή από théâtre-contemporain.net μέσω Gallimard.fr

LES MARIÉS DE LA TOUR EIFFEL ♫

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ο Ντοστογιέφσκι στον κινηματογράφο - 8 ταινίες

Σαμπεθάι Καμπιλής

Ώσπου να μας χωρίσει ο θάνατος