Απ' την ελιά στη φλαμουριά

Η Ελλάδα της Μεταπολίτευσης

Από την Ελιά στη ΦλαμουριάΑπό την Ελιά στη Φλαμουριά

Ένα πολύ καλό βιβλίο με ιστορικό περιεχόμενο του συγγραφέα Δημοσθένη Κούρτοβικ κυκλοφορεί από τον εκδότη Πατάκη. Πρόκειται για την ιστορία της Ελλάδας μετά τη λεγόμενη Μεταπολίτευση ως σήμερα. Ορόσημο αποτελεί η νίκη του Ανδρέα Παπανδρέου στις εκλογές του 1974, αποσπώντας το μεγαλύτερο ποσοστό.

Λίγες χρονολογίες στη νεότερη ελληνική ιστορία σημαδεύουν μια τόσο ξεκάθαρη και βαθιά τομή όσο το 1974.

Το άτομο μέσα στο ιστορικό γίγνεσθαι

Η ελληνική πεζογραφία δεν προσπέρασε το περιβάλλον όπου έδρασαν οι ήρωες των συγγραφέων: συχνά στηρίχθηκε στον ανθρώπινο χαρακτήρα έτσι όπως διαπλάσθηκε, καθορίστηκε από τις επί μέρους στάσεις και εξελίχτηκε στις διαδρομές μέσα στον ιστορικό περίγυρο. Υπό εξέταση είναι λοιπόν μια σειρά λογοτεχνικών έργων - έτσι όπως διαμορφώθηκαν μέσα στα τελευταία χρόνια.

Η «Ελλάδα της Μεταπολίτευσης» μεταμορφώθηκε με πολύ γοργό ρυθμό. Γνώρισε μεγάλες κοινωνικές και πολιτισμικές αλλαγές, δέθηκε στενότερα με τον έξω κόσμο, βρέθηκε αντιμέτωπη με πρωτόγνωρες προκλήσεις, έχασε παλιές βεβαιότητες, αναζητεί καινούργιες σταθερές, προσπαθεί να επαναπροσδιορίσει την ταυτότητά της. 

Το βιβλίο εξετάζει το πώς συνομίλησε η ελληνική πεζογραφία με αυτή τη νέα πραγματικότητα, πώς είδε τις αλλαγές στην ελληνική κοινωνία, πώς επαναδιαπραγματεύθηκε τη σχέση με το ιστορικό παρελθόν, ποια ερωτήματα έθεσε για το υπαρξιακό καθεστώς και τη συνείδηση σύγχρονων ανθρώπων (ιδίως σύγχρονων Ελλήνων), ποιες καινούργιες δυνατότητες ανακάλυψε και πώς τις αξιοποίησε. 

Η εικόνα που προκύπτει είναι σύνθετη και ανατρέπει αρκετές καθιερωμένες θεωρήσεις. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Απρίλιος 2021 σελ. 360

💧 Ο Δημοσθένης Κούρτοβικ είναι λογοτέχνις, κριτικός λογοτεχνίας, ποιητής, αρθρογράφος, μεταφραστής (έχει μεταφράσει 62 βιβλία από 8 γλώσσες), ανθρωπολόγος. Γνωστά του μυθιστορήματα που έχουν επίσης μεταφρασθεί - ενδεικτικά αναφέρουμε: Η σκόνη του Γαλαξία 1991 /Εστία (Poussière d’ étoiles), η Νοσταλγία των Δράκων 2000 /Εστία (La Nostalgie des Dragons) Τόπος όπου ζει σήμερα η Αίγινα.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ο Ντοστογιέφσκι στον κινηματογράφο - 8 ταινίες

Σαμπεθάι Καμπιλής

Ώσπου να μας χωρίσει ο θάνατος