Κιρκιντζές - Η ορεινή Έφεσος

Παραδοσιακό χωρό Κιρκιντζές

Χωριό ΚιρκιντζέςΣπίτια στο Κιρκιντζέ

Στο τέλος του ανηφορικού δρόμου ανάμεσα σε λόφους κατάσπαρτους με οπωροφόρα και ελιές, προβάλει αμφιθεατρικά κτισμένο το χωριό, με τα κεραμίδα και τα σκούρα πορτο-παραθυρόφυλλα. Στα στενά πλακόστρωτα με καλντερίμι δρομάκια, υπάρχουν ταβέρνες, μαγαζιά και το απαραίτητο παζάρι με λογής λογής πραμάτεια, κυρίως όμως από τη ντόπια παραγωγή - όπως ωραία κεντήματα, είδη μπάνιου (σαπούνια, τρίφτες μπάνιου), μπουκάλια με λάδι, κρασιά σε ωραίες συσκευασίες.

Στην ταβέρνα - το παλιό σχολείο όπου προφανώς πήγαινε η συγγραφεύς του (αυτοβιογραφικού) βιβλίου  "Ματωμένα Χώματα" (Από τη ζωή των μετέπειτα προσφύγων της Μικρά Ασίας) σήμερα προσφέρεται κρασί πολύ καλής ποιότητας καθώς και πίτες νηστίσιμες παραδοσιακές - με λεπτό ανοιγμένο στο χέρι φύλλο, γεμισμένες με χόρτα.

Στον ίσκιο των πλατανιών της αυλής θα απολαύσεις το φαγητό σου κοιτάζοντας πέρα τον κάμπο της Εφέσου ως το τέλους που αγγίζει τη θάλασσα του Ανατολικου Αιγαίου.

Τo χωριό

Τα σπίτια τους δεν μοιάζουν καθόλου μ’ εκείνα των πρώην ελληνικών πόλεων και χωριών της παραλίας που έχουν επηρεασθεί από τον εκλεπτισμό του νεοκλασικισμού και τη νησιώτικη Αιγαιακή αρχιτεκτονική. Ο Κιρκιντζές μοιάζει εκπληκτικά με τα χωριά του Πηλίου, η αρχιτεκτονική του είναι καθαρά Βαλκανική, “χωριάτικη” 💁 (βλέπε Φιλιππούπολη Βουλγαρίας) - έτσι όπως μεταλαμπαδεύτηκε στα σπίτια των οικισμών της Μικάς Ασίας των ύστερων χρόνων της Οθωμανικής κυριαρχίας.

Τα περισσότερα σπίτια του χωριού ήταν διώροφα, ενώ υπήρχαν και περίπου 30 μονώροφα. Τα σπίτια είχαν από 2 ως 6 δωμάτια. Όλα τα σπίτια σκεπάζονταν με κεραμίδια και δεν είχαν ταράτσες. Κάθε σπίτι είχε υπόγειο, το οποίο χρησιμοποιούνταν ως αποθήκη ή στάβλος. Το χτίσιμο των σπιτιών αναλάμβαναν οι Καρπάθιοι τεχνίτες που κατοικούσαν στο χωριό.

Η οπική αρχιτεκτονική  του χωριού Sirince, η οποία σήμερα βρίσκεται υπό νομική προστασία (διατηρητέος οικισμός), διατηρείται σε καλή κατάσταση. Μερικά από τα σπίτια του χωριού έχουν  ανακτήσει την παλαιότερη μεγαλοπρέπειά τους. Το χωριό είναι ένας παράδεισος για το φωτογράφο.{Από efesios.gr}

Συναφές Άρθρο - Παράλια Μικράς Ασίας Κίρκιντζες εδώ 💁

Τα στοιχεία με την κοπέλα με χεράκι είναι του αρθρογράφου του παρόντος

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις