Ορόσημα μιας άλλης εποχής

In the Mood Στα κέφια μου...

Ορχήστρα Glenn Miller

Οι πόλεμοι δεν είχαν μόνο τα πεδία των μαχών, τις εισβολές και αποβάσεις, τους βομβαρδισμούς και τους αιχμαλώτους, τις σειρήνες και τα καταφύγια... Είχαν και τις μουσικές, τις ταινίες, τα κέντρα διασκέδασης ενδεχομένως... τουλάχιστον σε χώρες που δεν είχαν καταληφθεί από στρατεύματα Κατοχής.

Μία από τις όψεις τις ευχάριστες - είχε και ο πόλεμος κάποιες ευχάριστες στιγμές, ήταν και η διασκέδαση με τη συντροφιά του ραδιοφώνου αλλά και των εξόδων σε νυχτερινά κέντρα (βλέπε ταινίες του Χάμφρει Μπόγκαρντ Καζαμπλάνκα, Γεράκι της Μάλτας), άλλες ταινίες όπου έπαιζαν μεγάλες ορχήστρες της εποχής - και μία από αυτές ήταν η ορχήστρα του Glenn Miller - τουλάχιστον στις χώρες που δεν είχαν μπει ακόμη στον πόλεμο όπως οι ΗΠΑ.

Έτσι ή αλλιώς το σκηνικό ήταν κοντά στην εποχή - λίγο πριν, λίγο μετά ή κατά τη διάρκεια σε ορισμένες ταινίες, του πολέμου.

Η μαγεία ποτέ δεν χάνεται όσα χρόνια κι αν περάσουν, όποιοι πόλεμοι κι αν έγιναν. Βρίσκεται πάντα μπροστά στους ανθρώπους να φωτίζει με τις λάμψεις της το μονοπάτι της ζωής τους.

🎺 Μουσικοί
στον Κινηματογράφο

Η ζωή του Γκλεν Μίλερ γυρίστηκε και ταινία με πωταγωνιστή τον James Stewart. Στο διάβα των προηγούμενων ετών υπήρξαν και ταινίες όπου εμφανιζόταν με τη μεγάλη ορχήστρα του και μία από αυτές ήταν η ταινία "Sun Valley Serenade" (Ειδύλλιο στα Χιόνια /1941) . Εκεί ο Γκλεν με το τρομπόνι του στο μουσικό κομμάτι "In the Mood" (Στα Κέφια), κατευθύνει τα βήματα των χορευτών στη πίστα. Μια ταινία ορόσημο για την εποχή του Β΄ Π. Πολέμου - που είχε ήδη ξεσπάσει στην Ευρώπη, μια μουσική εξ ίσου ορόσημο για εκείνη την εποχή, τους ανθρώπους που έζησαν τότε.

Σήμερα αυτή η μουσική - στο σύνολο της αποκαλούμενη εποχής Swing, διατηρεί ατόφια τη μαγεία και την ομορφιά, που επόμενες εποχές με τις μουσικές τους, δεν μπόρεσαν να ξεπεράσουν...


Glenn Miller & his Orchestra - "In the Mood" από την ταινία Sun Valley Serenade

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις