Glenn Miller

Μια βραδιά στο Παγκράτι

Φεγγαρόλουστη Βραδιά
Glenn Miller Band

Είχαν μόλις παντρευτεί δηλαδή κάποια λίγα χρόνια πριν όταν πήγα στο σπίτι τους μαζί με την αδελφή μου με την οποία η Α. ήταν συμμαθήτριες. Πολύ ωραίο σπίτι σε μια γειτονιά γνωστή του Παγκρατίου. Τι χαρά μόλις μας είδε!
—Καθήστε, θα πάρετε καφέ
—Φυσικά στο Γαλλικό λέμε πάντα ναι.
Τότε είχαν πρωτοβγεί και οι Γαλλικές καφετιέρες που έβγαζαν έναν μοσχομυριστό καφέ που μαζί με το γάλα έφτιαχνε έναν συνδιασμό που παρότρυνε για μυστικές εκμυστηρεύσεις, για προσωπικές αφηγήσεις χωρίς ενδοιασμούς.

Το βραδινό αεράκι έμπαινε απ' τις κουρτίνες της ανοιχτής βεράντας πολύ όμορφη με τις γλάστρες και τα ωραία φερ-φορζέ έπιπλα, την κούνια με τη τέντα.
—Πάμε έξω να τον πιούμε τον καφέ είπε η Α.
Σηκωθήκαμε παίρνοντας τα φλιτζάνια μας η Α. την κανάτα για να συμπληρώνει τον καφέ όμως την ξαναπήγε μέσα πάνω στην καφετιέρα γιατί θα κρυώσει μας είπε. Είχε πέσει το σκοτάδι πια, ο άνδρας της δεν ήταν σπίτι, γιατί έλειπε στη βάση που εργαζόταν στην Κρήτη καθώς ήταν αξιωματικός του Ναυτικού.

Μπήκαμε ξανά μέσα στο σαλόνι γιατί ήταν πια αργά, αφού είχαμε μιλήσει για διάφορα στο μπαλκόνι. Ιδίως η αδελφή μου μαζί της - για αναμνήσεις απ' το σχολείο, για συμμαθήτριες και τα νέα που είχε από 'κείνες. Εντωμεταξύ είχε σερβίρει ένα κέικ που είχε φτιάξει το πρωί πολύ ωραίο με άσπρο κα καφέ σχέδιο.
—Του διαβόλου το λένε της λέω αφού το έτρωγα στο σπίτι μιας φίλης μου - συμμαθήτριας και έτσι το ονόμαζε η μητέρα της.

—Να σας βάλω μουσική κάτι πολύ ωραίο! Έπιασε ένα δίσκο από τη στοίβα των LP's που είχε δίπλα στο μικρό μπουφεδάκι. Μόλις ακούστηκαν οι πρώτες νότες ενθουσιασμένες της λέμε
—Τι είναι αυτή η μουσική;
—Ο Glenn Miller και η ορχήστρα του μας λέει Ο άνδρας μου είναι μανιώδης μ' αυτή τη μουσική. Έχει πολλούς δίσκους του. 

Η μουσική γέμιζε το δωμάτιο, ήταν μιας άλλης εποχής - του πολέμου λεγόμενη, όμως μας φάνηκε πολύ ρομαντική και η ιδέα του πολέμου δεν μας ήρθε, μόνο έρωτες και ραντεβού σε φεγγαρόλουστες βραδιές. Είχαν περάσει τα πρώτα χρόνια τώρα ήταν μια άλλη εποχή που ξεκίναγε γεμάτη προσδοκίες για μια ευτυχία που θα ήταν πάνω από καφέδες γαλλικούς, κέικ του διαβόλου, μουσική με μεγάλες ορχήστρες. Ήταν κάτι που δεν γνωρίζαμε ακριβώς περί τίνος επρόκειτο ή σε τι θα συνίστατο ακριβώς αλλά έμοιαζε η εικόνα του με κάτι ωραία αγόρια που συναντούσαμε στα σχολικά πάρτι και στα διαλείματα του σχολείου. Η Α. είχε βρει το δικό της εμείς ήμασταν στην αναμονή και το ενδιαφέρον μας για έρωτες και δεσμούς ήταν πρωταρχικό εκείνη την εποχή.

Σήμερα η Α. έχει χωρίσει όμως η συνάντηση στο σπίτι της μας έδοσε τότε μια ιδέα για το τι θα ήταν η ευτυχία που θα μας περίμενε λίγο μετά - μόλις είχε κλείσει η πόρτα του ευτυχισμένου σπιτιού στο Παγκράτι, πίσω μας.

Συναφές άρθρο: Super woman εδώ 💦

Glenn Miller 1904-1944 /40 - Wiki

[In Memoriam] Ο Glenn Miller (γ. Αϊόβα ΗΠΑ 1904 - θ. θάλασσα Μάγχης 1944) υπήρξε ένας από τους μεγαλύτερους Αμερικανούς διευθυντές ορχήστρας της εποχής του λεγόμενου Swing, καθώς και τρομπετίστας. Τα τραγούδια που συνέθεσε ακούγονται ακόμη σήμερα από πολλούς. Από το 1929 έως το 1948 έγιναν μεγάλες επιτυχίες κατακτώντας Νο 1 θέσεις. Η μουσική του ήταν τόσο ευχάριστη στο άκουσμα της και εξακολουθεί να είναι ακόμη και σήμερα! Η μπάντα του σχηματίστηκε το 1938 και ως την εποχή του αιφνίδιου θανάτου του σε αεροπορικό στρατιωτικό ατύχημα το 1944 πάνω από τη Μάγχη, κατείχε την πρώτη θέση στις μπάντες μουσικής χορού.Στον Αμερικανικό στρατό είχε εθελοντικά προσχωρήσει για να διασκεδάζει τους στρατιώτες κατά τον Β΄ Π. Πόλεμο. Τιμήθηκε μετά θάνατον με το βραβείο Γκράμι συνολικής προσφοράς του έργου του. Στο Grammy Hall of Fame μπήκαν τα τραγούδια του Moonlight Serenade (1939), Chattanooga Choo Choo (1941), In the Mood (1939)


Moonlight Serenade - Carly Simon /Lyrics

Glenn Miller Band - Moonlight Serenade

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ο Ντοστογιέφσκι στον κινηματογράφο - 8 ταινίες

Σαμπεθάι Καμπιλής

Ώσπου να μας χωρίσει ο θάνατος