Γεβγκένι Λεμπέντεφ

Ρώσοι ηθοποιοί - Ευγένιος Λεμπέντεφ 1917 - 1997

Yevgeny Lebedev - Σοβιετικός Ηθοποιός - Δάσκαλος

Ευγένιος Λεμπέντεφ - "Ring" 1973 1992 Yevgeny Lebedev 1965 "Going inside a Storm"

Ο Ευγένιος Αλεξέγιεβιτς Λεμπέντεφ (Yevgeny Lebedev) (ν. 2 στη λίστα) γεννήθηκε το 1917 στο Μπαλάκοβο του Σαρατώφ στη Ρωσία. Ο πατέρας του Αλεξέι Λεμπέντεφ ήταν παπάς της Ρωσικής Ορθοδόξου Εκκλησίας και εξ αυτού ταπεινώθηκε και βασανίστηκε περί το 1937 από το εξαγριωμένο πλήθος των κομμουνιστών επί του δικτατορικού καθεστώτος του Ιωσήφ Στάλιν.

Αυτό που ξεχωρίζει στο βίο του Ευγένιου Λεμπέντεφ είναι πως έγινε τιμώμενος ηθοποιός από ένα καθεστώς που κυνήγησε τον ιερέα πατέρα του αφού για ένα έμφυτο ταλέντο, πάνω απ' όλα, είναι η άσκηση της τέχνης που μετρά.
🎭 Μεγάλοι
Ρώσοι Ηθοποιοί
Μια λίστα εδώ

Ως νεαρός ο Λεμπέντεφ προσεχώρησε στην ένωση νέων κομμουνιστών και εργάστηκε στο "Θέατρο των Εργατών" στη Σαμάρα, από την ηλικία των 16 ετών. Σπούδασε ηθοποιία στο "Ινστιτούτο Θεατρικών Σπουδών" της Μόσχας και στη συνέχεια στη "Σχολή Θεάτρου", υπό την καθοδήγηση των Αλεξάντρ Ταιρόφ, Βλαντιμίρ Γκοτόβτσεφ, αποφοιτώντας το 1940 ως ηθοποιός. 

Από τα έτη 1940~1949 εργάστηκε στο "Ρωσικό Θέατρο Νέων" στο Τμπιλίσι. Τότε ο Λεμπέντεφ γνωρίστηκε με τον σκηοθέτη Γκεόργκι Τοβστονγκόφ με τον οποίο συνδέθηκε με μια φιλία ζωής - έχοντας νυμφευθεί την αδελφή του Ναταλία - μετέπειτα Λεμπέντεβα, ως το τέλος της ζωής του. Αμφότεροι δίδαξαν στο "Γεωργιανό Θεατρικό Ινστιτούτο".

Το 1949, ο Λεμπέντεφ προσκλήθηκε από τον Τοβστονγκόφ στο Λένινγκραντ και εργάστηκαν μαζί επί έξι χρόνια στο "Θέατρο Λένκομ". Από το 1956 έως το 1997, ο Λεμπέντεφ ήταν ηθοποιός στο Θέατρο Μπολσόι (BDT) στο Λένινγκραντ, υπό την καθοδήγηση του Γκεόργκι Τοβστονγκόφ. Εργάστηκε με διαπρεπείς ηθοποιούς της εποχής εκείνης. Το παίξιμο του είχε μεγάλο βάρος και δύναμη. Διέθετε μια πειστική παρουσία κι έναν μαγνητισμό που αιχμαλώτιζε. Οι ρόλοι του στη σκηνή ήταν εξαιρετικοί ιδιαιτέρως η "αλληγορία του αλόγου" από μια γνωστή νουβέλα του Τολστόι, που έκανε αίσθηση.

Κατά το 1990 ο Λεμπέντεφ υπέστη καρδιακή προσβολή με μεγάλες επιπλοκές, με συνέπεια να χάσει την ομιλία και την κίνηση του για ένα χρόνο διάστημα κατά το οποίο χρειάστηκαν μεγάλες ποσπάθειες εκ μέρους, του για να ανανήψει. Μετά την θεραπεία του, ο Λεμπέντεφ έκανε μια θριαμβευτική επανεμφάνιση στη σκηνή. Εντυπωσίασε εκ νέου τους θαυμαστές του, με τις λαμπρές του ερμηνείες. Για ακόμη μια φορά έπαιξε το ρόλο του αλόγου στο έργο "Kholstomer" του Τολστόι.

Yevgeny Lebedef - Κόκκινος πάγκος (?) Lavka Rubinchik 1992

Η καριέρα του διήρκεσε για πάνω από 60 χρόνια έχοντας παίξει πάνω από 60 ρόλους στον κινηματογράφο - τηλεόραση, στο δε θέατρο, έπαιξε πάνω από 100 ρόλους. Τιμήθηκε με το βραβείο "Χρυσή Νύμφη" στο διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ του Μόντε-Κάρλο, για το ρόλο του στη ταινία "Blokada" (1977).

Από το Ρωσικό κράτος τιμήθηκε δύο φορές το 1950, 1968 με το "Κρατικό Βραβείο" καθώς και με το "Βραβείο Λένιν" το 1986. Επίσης του απονεμήθηκαν και άλλες διακρίσεις για τη δουλειά του στο θέατρο και στον κινηματογράφο. Το 1968 του απενεμήθη το βραβείο του "Καλλιτέχνη του Λαού" (1968). 

Απεβίωσε το 1997 στην Αγία Πετρούπολη και είναι θαμένος στη Νεκρόπολη των Επιφανών Καλλιτεχνών στο Κοιμητήριο Αλέξανδρος Νιέφσκι στην Αγία Πετρούπολη.

Ευγένιος Λεμπέντεφ - Θεατρική Παράσταση


Evgeni Lebedev - επί Σκηνής

💦Στη ταινία του Λεβ Κουλιτζάνοφ "Έγκλημα και Τιμωρία" 1970, διακρίθηκε στο ρόλο του Μαρμελάντωφ [περισσότερα γι' αυτή την ταινία εδώ] Στην αναφερόμενη εδώ ταινία Idu na grozu (Μέσα στην Καταιγίδα) έχει το ρόλο ενός ερευνητή της Σχολής ενώ πρωταγωνιστές είναι οι δύο νεαροί φοιτητές της Φυσικής που μελετούν τα καιρικά φαινόμενα συγκεκριμένα τους κεραυνούς.


Έγκλημα και Τιμωρία - 1970

Ρώσοι Κλασσικοί στον Κινηματογράφο

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ο Ντοστογιέφσκι στον κινηματογράφο - 8 ταινίες

Σαμπεθάι Καμπιλής

Ώσπου να μας χωρίσει ο θάνατος