Γνήσιος Άιβορι

Γνήσιος Άιβορι

Solid Ivory

James IvorySolid Ivory - A memoir

Τον Νοέμβριο του περασμένου έτους ο Αμερικανός σκηνοθέτης James Ivory εξέδωσε τις "Αναμνήσεις" του - ένα λεπτομερές χρονικό της ζωής του με συντελεστή έκδοσης τον ταλαντούχο Πήτερ Κάμερον. Πρόκειται για μια σε βάθος χρόνου αφήγηση, του βραβευμένου με Όσκαρ σκηνοθέτη των κινηματογραφικών επιτυχιών "Δωμάτιο με Θέα"/Room with a View (1) & (2), "τα Απομεινάρια μιας μέρας" /The Remains of the Day, "Επιστροφή στο Χάουαρντ Εντς" /Howard Ends, "Μωρίς", "η πόλη του τελικού σου προορισμού"/The City of your Final Destination κ. ά. της ζωής του - από τη γενέθλια πόλη, την ανάμειξη με το σινεμά, τη συνεργασία με τον Ισμαήλ Μέρτσαντ και τη συγγραφέα - σεναριογράφο των ταινιών του Ruth Prawer-Jhabvala.

Από τη συνάντηση στο Ινδικό Προξενείο στη Νέα Υόρκη με τον Μέρτσαντ, την ίδρυση της εταιρειας παραγωγής Merchand-Ivory Productions, συνεργασία που σηματοδότησε μια σειρά κινηματογραφικών επιτυχιών με εμβόλιμες ιστορίες και από την προσωπική του ζωή ακόμη και τους έρωτες του, με μεγάλη ειλικίνεια και αμεσότητα, παρακολουθούμε τη ζωή ενός απλού ανθρώπου από Κλάμαθ Φολς /Klamath Falls, στο μακρινό Όρεγκον έως το κατώφλι της φήμης και της παγκόσμιας αναγνώρισης με έπαθλο τα τελευταία χρόνια, ένα Όσκαρ για το σενάριο της ταινίας "Να με φωνάζεις με τ' όνομα μου".

James Ivoy, Ismael Merchant, Ruth Prawer Jhabvala

Την πρώτη του ταινία την είδε στο Κλάμαθ Φολς στο Όρεγκον σε ηλικία πέντε ετών. Ακολούθησε η σταδιοδρομία του στον κινηματογράφο αλλά και στην προσωπική του ζωή: οι συναντήσεις που επέδρασαν στη ζωή και το έργο του σαν σκηνοθέτης - τους Ζαν Ρενουάρ, Σατυαγίτ Ρέι, την κριτικό του Αμερικανικού εντύπου New Yorker παλιότερα πολέμια του, Πωλίν Καέλ, τη Βανέσα Ρέντγκρεϊβ, τον J.D. Salinger, τον George Cukor, τον Richard Robins (R.R) και άλλους - με τη σημαντική επιρροή και συνεργασία των Ρουθ Πράουερ Τζάμπβαλα και Ίσμαήλ Μέρτσαντ όλοι συναναστροφές και φιλίες ζωής οι οποίες καταγράφονται στις "Αναμνήσεις" με κάθε λεπτομέρεια με γλαφυρότητα και αμεσότητα, άνθρωποι που συνετέλεσαν να γίνει αυτός ο δημιουργός που αγαπήθηκε και τιμήθηκε για τις κινηματογραφικές του αφηγήσεις.

Το "Γνήσιος Άιβορι" - ελεύθερη απόδοση του (Συμπαγούς Ελεφαντοστού) από το επώνυμο του - Ivory, είναι μία ειλικρινής εξιστόρηση - αφήγημα μιας ταλαντούχας ζωής από έναν ταλαντούχο συγγραφέα.

👉 Το βιβλίο δεν κυκλοφορεί στα Ελληνικά μόνο στην πρωτότυπη του έκδοση εδώ "Η πόλη του τελικού σου προορισμού" (The city of your final destination) - από το βιβλίο του Πήτερ Κάμερον

💦 Περιλαμβάνονται οι Κριτικές για τις ταινίες Δωμάτιο με Θέα, Επιστροφή στο Χάουαρντ Εντς, Μωρίς


Anthony Hopkins - "Η πόλη του τελικού σου προορισμού"

Helena Bonham Carter Daniel Day-Lewis "Δωμάτιο με θέα"

Σχόλια

Ο χρήστης Angeliki S είπε…
James Ivory - Σκηνοθέτης ταινιών παλιότερων εποχών όπου εξέχουσα θέση είχαν τα συναισθήματα των ανθρώπων, μαζί με μια ρομαντική, ιδιαίτερα τονισμένη διάθεση

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ο Ντοστογιέφσκι στον κινηματογράφο - 8 ταινίες

Σαμπεθάι Καμπιλής

Ώσπου να μας χωρίσει ο θάνατος