Ο Βραχόκηπος

Ταξιδεύοντας Ιαπωνία

Yosiro - Ο Βραχόκηπος

Ταξιδεύοντας Ιαπωνία - Ο ΒραχόκηποςΖωγραφικό έργο Πορτρέτο - Νίκος ΚαζαντζάκηςΝίκος Καζαντζάκης - έργο Παντελή Ζωγράφου
Ο Βραχόκηπος - & από ταινία "η Γκέισα"

Ο Νίκος Καζαντζάκης (γ. Ηράκλειο Κρήτης 1883 - θ. Antibes Γαλλία 1957) ταξίδεψε πολύ, είχε το δίχως άλλο το πάθος της αποδημίας αλλά ο βιογράφος του θα παρατηρήσει πως αφ' ότου δημοσιεύτηκε η "Οδύσσεια" (1938) ο ποιητής έκαμε μια μάλλον αδιατάρακτη ζωή ριζωμένος στο χώμα που διάλεξε, στην Αίγινα ή στην Αντίπολη (Antibes /ν. Γαλλία). Για να διατηρήσει την υγεία της ψυχής του, είχε χρειαστεί και το ταξίδι και τη μοναξιά. Η κοινωνία των ανθρώπων εξασθένιζε τη φλόγα του.Υπήρξε ειλικρινής όταν μέσα από το ελλαδικό τέλμα αναφώνισε με σπαραγμό: Πασκίζω ξεθεωμένος να ξανακαταχτήσω κάθε στιγμή αυτό κάθε στιγμή αυτό που κατάχτησα σ' όλη μου τη ζωή: αυτή τη μικροσκοπική παλαίστρα της λευτεριάς, αυτή την τρεμουλιαστή σπίθα του νου, αυτή την ανυπόταχτη, αιματηρή, εφήμερη φλόγα της καρδιάς μου".

Στα 1935 ανάμεσα στην τέταρτη και στην πέμπτη γραφή της "Οδύσσειας" ο Καζαντζάκης επιχείρησε το πρώτο του ταξίδι στην Άπω Ανατολή. Όπως είχε κάμει κατά την περιήγηση της Ρωσίας, κίνησε ξανά να μαζέψει εικόνες, ταραχή, χρώμα για την Οδύσσεια. "Αρχίζει πάλι η κεφαλή να γιομώνει" έγραψε απ' το Σουέζ στις 22 Φεβρουαρίου 1935, πηγαίνοντας για την Ιαπωνία και την Κίνα. "Έχω μια χαρά σιωπηλή, λαχταρώ να δω τι θα βγει από τη νέα τούτη πειρατεία. Μια vision, ένα χρώμα νέο, μια καινούγια ανατριχίλα για την Οδύσσεια, θα δούμε. Διαβάζω, γράφω, βλέπω, μαζώνω ό,τι μπορώ, το Colombo, η Σιγκαπούρη μου 'δωκαν πολλή χαρά, La Croix du Sud εξαίσια" (Χογκ-Κογκ 16 Μαρτίου). Εξαίσια ιερά αγάλματα, αρχιτεκτονικές, χρώματα, πέτρινα φανάρια... Καλή είναι τούτη η γης" (Νάμα Ιαπωνίας, 27 Μαρτίου).

Απο Αλληλογραφία Νίκου Καζαντζάκη ~ Παντελή Πρεβελάκη 👉

Μη μ' αφήσετε να σκοτωθώ! Θέλω να ζήσω να εκδικηθώ! —Yosiro

Το βιβλίο ο Βραχόκηπος είναι από το ταξίδι Ιαπωνία. Εκεί στο πλοίο για τον προορισμό του και η Γιοσίρο - μια Γιαπωνέζα που είχε ήδη γνωρίσει από την εποχή της Οξφόρδης - Αγγλία. Η Γιοσίρο είχε μόλις χωρίσει από τον Κινέζο σύντροφο της και συντρόφευε τον Καζαντζάκη στο ταξίδι. Είναι μια φιγούρα που ο συγγραφεύς στήριξε πολλές κέψεις και στάθηκε δυνητικά δίπλα στην επιδίωξη του - να περιγράψει την Ιαπωνία, να εμπνευσθεί, να πάρει δυνάμεις από την Ιαπωνία.

Ο Βραχόκηπος - Πρώτες γραμμές

Βοήθεια! Ένα κάλεσμα βραχνό, πνιχτό που ερχόταν απ' τα έγκατα μου ξέσκισε ξάφνου την καρδιά. Όμως ήμουνα τόσο ευτυχισμένος! Μια ευτυχία βουβή, βαθιά, ασάλευτη, σαν του εντόμου που ζεσταίνεται στον ήλιο. Δεν στάθηκε λοιπόν μια ατελεύτητη γοητεία αυτό το προσκύνημα στην Ιαπωνία; Τι ποθούσε περισσότερο η αχόρταγη κι αχάριστη καρδιά μου; Όπως ένας γέρος μπισού που παρατάει παιδιά κι αγγόνια και χώνεται στο δάσος, όπως το σκουλήκι που καταφεύγει στη μοναξιά του, βασανισμένο από τη μυστηριώδη φαγούρα των φτερών, το ίδιο κι εγώ βυθίστηκα μέσα στην Ιαπωνία. Κρίσιμη στιγμή της ζωή μου, αόριστη και βαθιά ανησυχία, δυσφορία του φιδιού που αλλάζει πουκάμισο. Πλαντούσα, γυναίκες, ιδέες, πολιτική δράση, ταξίδι; Διάλεξα το ταξίδι για θύρα σωτηρίας.

Μέσα μου υπήρχε η από τα μικράτα μου μια δίψα αβύσσου κι εκμηδένισης, μια σταλαματιά θανάσιμο ανατολίτικο δηλητήριο, κι αποφάσισα επιτέλους να γιατρευτώ. Με ποιον τρόπο; Μπαίνοντας ολόβολος μέσα σ' αυτή τη φαρμακερή Ανατολή, γιομώνοντας τα μάτια μου μ' όλα τα βουδικά χαμόγελα που βασκαίνουν και σκοτώνουν τις μεγάλες ελπίδες πάνω στη γη... Να συγκεντρώσω όλες τις μυστικές φωνές που σηκώνονται από τα βάθη του είναι μου μηνώντας μου τον αθεράπευτο χαλασμό κάθε ανθρώπινης προσπάθειας, να δώσω μορφή σ' αυτό το χάος, να βρω τους νόμους αυτής της αναρχίας, να βάλω τάξη στη σύγχιση των πόθων - να ποιος ήταν ο κρυμμένος μου σκοπός σ' αυτό το μακρινό προσκύνημα.

Κριτική - Διάλογοι

Η φράση που λέει η Γιοσίρο στο Νίκο Καζαντζάκη στο ταξίδι προς Ιαπωνία είναι διόλου χαρακτηριστική της Ανατολίτικης νοοτροπίας που επιτάσσει την παραδοχή, την καρτερία, την αδιαφορία - αντίθετα είναι η φωνή μιας προδομένης Γκέισας που βρίσκεται έξω από τον εαυτό της κτυπημένη από τη δηλητηριώδη λαβωματιά του προδομένου έρωτα.

Sayonara
Sayonara 1957Miko Taka - Sayonara 1957

Σχετική Ταινία

Ο Lloyd Gruver - αξιωματικός της Αεροπορίας που υπηρετεί στην Ιαπωνία έρχεται αντιμέτωπος με τις έως τότε πεποιθήσεις του για τους γάμους μεταξύ διαφορετικών εθνοτήτων ανθρώπους, όταν ερωτεύεται την Hana Ogi, μια Γιαπωνέζα τραγουδίστρια στο Kobe όπου διαμένει.

Sayonara - 1957

Sayonara (Αντίο) - Miko Taka
Sayonara (1957) on IMDb
  • Τίτλος: Sayonara
  • Σκηνοθεσία: Joshua Logan
  • Σενάριο: Paul Osborn
  • Πρωταγωνιστούν: Marlon Brando, Miko Taka - επίσης οι James Garner, Patricia Owens
  • Έτος: 1957
  • Είδος: Αισθηματικό δράμα
  • Διάρκεια: 147΄
  • Κατηγορία: Πολεμικές
  • Τόπος γυρισμάτων: Ιαπωνία
  • Τιμητικές διακρίσεις: Όσκαρ (4) 1958

Marlon Brando (Best American actor ever) 1957 Sayonara


Sayonara (Goodbye) 1957 - σκην. Joshua Logan

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ο Ντοστογιέφσκι στον κινηματογράφο - 8 ταινίες

Σαμπεθάι Καμπιλής

Ώσπου να μας χωρίσει ο θάνατος