Ο Καραβέλας του Θεοτόκη

Ποιος ήταν ο Καραβέλας;

Η ζωή και ο θάνατος του Καραβέλα
Η ζωή και ο θάνατος του Καραβέλα
Γιάννης Δάλλας - Μια Κοινωνιολογική προσέγγιση στο έργο του Θεοτόκη
Ο Καραβέλας - Κωνσταντίνου. Θεοτόκη Ο ΚαραβέλαςΗ ζωή & ο θάνατος του ΚαραβέλαΓ. Δάλλα - Μια κοινωνιολογική προσέγγιση

?Who was Karavelas

Κωνσταντίνος Θεοτόκης - Η Ζωή και ο Θάνατος του Καραβέλα

Το πληρέστερο έργο του Κ. Θεοτόκη μέσα στο οποίο συνυπάρχουν η πάγια κοινωνική ματιά του συγγραφέα και το πάθος του για την Κέρκυρα, την κοινωνία της, τη λαογραφία, την ιδιωματική γλώσσα, το φυσικό περιβάλλον.

Καραβέλας - Ένας ξεπεσμένος της αριστοκρατίας

Στο έργο "Η ζωή και ο θάνατος του Καραβέλα" περιγράφεται η θέση του αδύναμου και μόνου στην κοινωνία καθώς, όταν ο Καραβέλας μετά το θάνατο της γυναίκας του μένει μόνος, σταδιακά τα χάνει όλα, την περιουσία του, την υπόληψη και την αξιοπρέπεια του. Για την ακρίβεια γίνεται περίγελος των μικρών και των μεγάλων του χωριού, που τον υποχρεώνουν στην ανάληψη ενός ρόλου που τους έλειπε, προκειμένου να διασκεδάσουν την πικρή καθημερινότητά τους.

Οι άνθρωποι φοβούνται ο ένας τον άλλον και γι' αυτό δεν τρώγονται σαν τους λύκους —Καραβέλας

Κι όπως χαρακτηριστικά ομολογεί στο έργο ο Καραβέλας που είχε αντιληφθεί την παγίδα που του είχε επιφυλάξει η μοίρα του: Οι άνθρωποι φοβούνται ο ένας τον άλλον και μοναχά γι’ αυτό δεν τρώγονται σαν τους λύκους... Μα τώρα εκείνον τον λογάριαζαν όλοι ακίνδυνο και γι’ αυτό τον τυραννούσαν.

👉 Το βιβλίο κυκλοφορεί (εκδόσεις Ιδέες /Κέρκυρα /2014) με υποσελίδιο γλωσσάρι του Αριστείδη Κάντα, στο οποίο ερμηνεύονται οι Κερκυραϊκής διαλέκτου, ιδιωματικές λέξεις.

biblionet.gr

Κορυφαίοι πεζογράφοι - Κωνσταντίνος Θεοτόκης του Μάρκου Θεοτόκη & της Αγγελικής Πολυλά ανιψιάς του Ιάκωβου Πολυλά στενού φίλου του Διονυσίου Σολωμού


Ντίνος Θεοτόκης - γ. Κέρκυρα (Καρουσάδες) 1872 θ. Κέρκυρα 1923

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ο Ντοστογιέφσκι στον κινηματογράφο - 8 ταινίες

Σαμπεθάι Καμπιλής

Ώσπου να μας χωρίσει ο θάνατος