Η Μεγάλη Λιτανεία

Η Μεγάλη Λιτανεία

Μ. Καραγάτσης Η Μεγάλη Λιτανεία

Religious Procession

Κακώς θεωρούν τον Μ. Καραγάτση ως κύριο εκφραστή του ερωτισμού ή του ερωτικού ενστίκτου στη μυθιστοριογραφία. Κυρίως τον ενδιέφεραν οι Έλληνες και οι επιρροές που δέχθηκαν από την εποχή της Τουρκοκρατίας έως τη σύσταση τη νεώτερη, ενός σύγχρονου κράτους με ευρωπαϊκές επιρροές του λοιπού.

Η παρεξήγηση ξεκινά από τα μυθιστορήματα "Γιούγκερμαν", "Κίτρινος Φάκελλος", "το 10". Κατά την πρώτη εποχή της συγγραφικής του ενασχόλησης έγραψε για τα νεανικά χρόνια στα θρανία το διήγμαα "Η Κυρία Νίτσα", ακολούθησαν τα διηγήματα με τον συγκεντρωτικό τίτλο "Η Μεγάλη Λιτανεία" όπου εντάσσεται και το "Μπουρίνι" - αριστοτεχνικό κείμενο για τη ζωή των χωρικών της Θεσσαλίας επί Τουρκοκρατίας.

Ένας πολυσχιδής συγγραφέας με πολλά στο μυαλό του: οι χωρικοί, οι αστοί, οι εμπγκρέ, η ζωή στην επαρχία αφ' ενός, η ζωή στην Αθήνα αφ' ετέρου, δεν τον άφηναν σε ησυχία. Κλεισμένος στο γραφείο του κατέβαζε τις ιδέες σαν ένα ορμητικό ποτάμι, έγραφε να προλάβει - θαρρείς και διαισθανόταν τον επικείμενο θάνατο του καθώς ως γνωστόν απεβίωσε νεότατος από καρδιακή ανακοπή.

Δεν υπάρχει μέτρο σύγκρισης στη γλώσσα που χρησιμοποίησε - δημοτική με μελέτη της ντοπο-λαλιάς της Θεσσαλίας, ένα μέρος όπου περνούσε από τα παιδικά του χρόνια τις διακοπές του. τη Ραψάνη της Λάρισας. Αργότερα η οικογένεια του πήγαινε στην Άνδρο διακοπές, όμως εκείνος επέμενε για τη Ραψάνη - τόσο δεν ήθελε να αποχωρισθεί τα παλιά του βιώματα. Ωστόσο έγραψε  τη "Μεγάλη Χίμαιρα" όπου μια απελπισμένη ιστορία εκτυλίσσεται στη Σύρο - νησί καπεταναίων αλλά και φτωχών βιοπαλαιστών με τους ντόπιους που μπάρκαραν στα καράβια των "καραβοκύρηδων" και των καπετάνιων που τα οδηγούσαν. Εκεί εμπλέκεται και το ξένο στοιχείο - προσφιλές πάντα στον Καραγάτση, με τη Γαλλίδα σύζυγο του καπετάνιου.

Αν και κοσμοπολίτης με σπουδές στη Grenoble - Γαλλία, με τα έργα "ο Κίτρινος Φάκελος", "Γιούγκερμαν" όπου εμπλέκονται χαρακτήρες από την άρχουσα λεγόμενη τάξη - διευθυντές τραπεζών, δικηγόροι, σύζυγοι πλουσίων αστών αυτός μυστικά μέσα του είχε την Ελλάδα με το έργο του "Ο κόσμος που πεθαίνει" σχετικό με τους κοτζαμπάσηδες και την "ωχ-αδερφική" τους συμπεριφορά, το γενικότερο βόλεμα με τα προνόμια τους - και το 1821, τους φτωχούς κολλήγους του Θεσσαλικού κάμπου - της συλλογής διηγημάτων "Η Μεγάλη Λιτανεία" όπου περιλαμβάνεται και το κυρίως νεανικού ενδιαφέροντος, "Χαμένο νησί". 

Στην ενδιάμεση κατηγορία εντάσσεται ο "Συνταγματάρχης Λιάπκιν" όπου συνδυάζεται η ζωή στην επαρχία - πάλι στη Λάρισα, με τους εύπορους κατοίκους της πόλης, η στρατιωτική πειθαρχία της Γεωργικής σχολής - ερχόμενη σε σύγκρουση με την αδέσμευτη κατά βάθος φύση του υπηρετούντος εκεί Ρώσου εμιγκρέ συνταγματάρχη.

Μια λιτανεία είναι η ζωή μας λέει συνοπτικά όπου ακολουθούν λογής λογής κοσμάκης, με επικεφαλής τον διακαή πόθο για απελευθέρωση τελικά από κάθε είδους δεσμά που μας κρατούν δέσμιους αλλά ο αγώνας είναι εις μάτην γιατί ο καθένας κουβαλά το δικό του πεπρωμένο - που "φυγείν, είναι αδύνατον".

Λιτανεία στο χωριό Βάος Κέρκυρα
Λιτανεία των Βαϊων στην Κέρκυρα - στον Βιρό
Σχολιασμός Εικόνας

Πρόκειται για ακουαρέλα του χωριού Βιρός στο κέντρο της Κέρκυρας που απεικονίζει μια θρησκευτική λιτανεία παλιάς εποχής. Διακρίνονται στο τρίστατο του χωριού οι κάτοικοι με την τοπική ενδυμασία, τα λάβαρα, το καμπαναριό και η εκκλησία της Παναγίας Οδηγήτριας όπου στις 23 Αυγούστου γίνεται μεγάλο πανηγύρι.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ο Ντοστογιέφσκι στον κινηματογράφο - 8 ταινίες

Σαμπεθάι Καμπιλής

Ώσπου να μας χωρίσει ο θάνατος