Βαρειά καταιγίδα χτυπάει τη Θεσσαλία

Η Καταιγίδα

Το Μπουρίνι
Το Μπουρίνι

The Storm

Ο Μ. Καραγάτσης αγαπούσε τη Θεσσαλία. Αν και κάτοικος της Αθήνας, προτιμούσε τις διακοπές του να τις περνάει όχι σε κάποιο κοσμοπολίτικο νησί αλλά στη Ραψάνη το ορεινό χωριό της Θεσσαλίας. Τη ζωή στα μέρη αυτά περιέγραψε στη "Μεγάλη Λτανεία" συλλογή διηγημάτων, στο "Συνταγματάρχη Λιάπκν" (Λάρισα).

Το ίδιο αγαπούσε και ο Ανδρέας Καρκαβίτσας τη Θεσσαλία, όπου την περιέγραψε - ζωή και κατοίκους στο περίφημο μυθιστόρημα του ο Ζητιάνος με το Νυχτερέμι, χωριό του μεγάλου κάμπου, όπου περιφερόταν ο ζητιάνος Τζιριτόκωστας ξεγελώντας τους κατοίκους με τα γιατροσόφια του.

Σήμερα με τη καταστροφική επέλαση της καταιγίδας Ντάνιελ - αναμενόμενης με τεράστιο φόβο από τους μετεωρολόγους, η Θεσσαλία έχασε για πολλά χρόνα αυτά που με κόπους είχε αποκτήσει τα περασμένα πρόσφατα χρόνια: καλλιεργειες, σπίτια, σχολεία, δομές κλπ. Όλα καλύφθηκαν από λάσπες - όλα τα γύρω χωριά σε Τρίκαλα, Λάρισα, Καρδίτσα, Φάρσαλα, Τύρναβος. Το ίδιο και η Μαγνησία: Βόλος, Πήλιο με τα χωριά τους - γεμίζοντας ντόπιους, παραθεριστές και τουρίστες με ανείπωτη οδύνη.

Δεν υπάρχει καμμία σωστή υποδομή καθώς είναι ελλιπείς οι υποδομές που αντιστοιχούν σε ποτάμια, δρόμους, γέφυρες κλπ. Ο φόβος για την επιβίωση κατ' αρχήν, των κατοίκων - για τα σπίτια τους, για το βιος τους. "Καταστραφήκαμε" λένε οι ντόπιοι κάτοικοι των αγροτικών περοχών, αλλά και οι ιδιοκτήτες για τη καταστροφή των τοπικών αστκών επχειρήσεων τους, που εφεξής θα προσδοκούν μια κάποια αρρωγή από το κράτος. Ως τότε ο πανικός, η απελπισία, η ανείπωτη καταστροφή. Όλοι οι άνθρωποι είναι εγκλωβισμένοι στα ψηλότερα σημεία των οικημάτων ακόμη και στις σκεπές, Ως τώρα έχουν διασωθεί - από τη Δευτέρα ως σήμερα, Παρασκευή 8/9, 2000 άτομα... από τις πληγείσες περιοχές Θεσσαλίας, Μαγνησίας

Πάντα οι άνθρωποι θα πληρώνουν τις ελλείψεις και τις αποτυχίες του κρατικού μηχανισμού. Προς τι τα σχέδια για την Επικράτια με τον Καλλικράτη, τους Περιφερειάρχες, τις Νομαρχίες, τους Δήμους, τις Κοινότητες, όταν τα στοιχειώδη έργα πρόληψης και προστασίας από καιρικά δυσμενή φαινόμενα είναι ανεπαρκή ή και μη εκσυγχρονισμένα με τις σύγχρονες μεθόδους γαιοφυσικής και στατικής μελέτης.

Το μεγάλο ποτάμι της Θεσσαλίας ο Πηνειός, όπου χύνονται όλοι οι παραπόταμοι της περιοχής αποδείχθηκε πως δεν ήταν τιθασευμένο. Υπάρχει η περίπτωση υπερχείλησης με αποτέλεσμα να συμπαρασύρουν τα ορμητικά νερά τα πάντα στο διάβα τους. Χωριά που επλήγησαν με το νερό μέσα στα σπίτια όπως το χωριό Παλαμάς, η Μεταμόρφωση και άλλα μέσα στον κάμπο, χωράφια, όπου το νερό θα μένει για καιρό στάσιμο μεταβάλοντας την περιοχή σε λίμνη. Οι πόλεις Λάρισα, Τύρναβος, Φάρσαλα είναι πόλεις που τις τελευταίες μέρες, που ζούνε τη νύχτα, αγωνιώντας και περιμένοντας τις εξελίξεις με τα νερά στο ποτάμι και στα σπίτια τους.

Στο διπλανό νομό Μαγνησίας και 'κει οι καταστροφές από τις πλημμύρες είναι τεράστιες και όλα τα χωριά του Πηλίου, έχουν υποστεί βαρειές ζημιές. Μεγάλη η θεομηνία που έπληξε την κεντρική Ελλάδα, ανεξέλεγκτες οι δυνάμεις της Φύσεως και η ανεπάρκεια των υποδομών, αιτίες για την καταστροφή των περιοχών και των ανθρώπων τους. Χωριά που ούτε καν στο χάρτη μπορεί να φαίνονταν, τα κύρια θύματα των πλημμυρών από τις ασταμάτητες δυνατές βροχές που έπεσαν στις περιοχές - που ουσιαστικά απεδείχθησαν ανοχύρωτες, όχι από έναν ξένο εισβολέα αλλά από τη μανία των στοιχείων της φύσης - που άλλωστε από καιρό ήταν γνωστό στους ειδικούς ότι θα ενσκήψουν, αλλά αφέθηκαν στη τύχη τους.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ο Ντοστογιέφσκι στον κινηματογράφο - 8 ταινίες

Σαμπεθάι Καμπιλής