Λιτανείες στην Κέρκυρα

Λιτανεία του Αγίου Σπυρίδωνος

Λιτανεία Αγίου Σπυρίδωνος - Κέρκυρα

Saint Spyridon Procession - Corfu

Κέρκυρα - Ενετοκρατία

Η λιτανεία του Μεγάλου Σαββάτου είναι η αρχαιότερη από τις λιτανείες του Αγίου Σπυρίδωνος και ανάγεται στα μέσα του 16ου αιώνα όταν φοβερή έλλειψη σταριού ταλαιπωρούσε το νησί, καθώς οι άσχημες καιρικές συνθήκες εμπόδιζαν τον εφοδιασμό του. Μόνο το πρωί του Μ. Σαββάτου σταράδικα καράβια έφτασαν στο λιμάνι δίνοντας τέλος στην ταλαιπωρία.

Η άφιξη των πλοίων αποδόθηκε σε θαυματουργή επέμβαση του Αγίου, ο οποίος καθοδήγησε τους κυβερνήτες για να έλθουν στην Κέρκυρα αντί να κατευθυνθούν στον αρχικό προορισμό τους. Είναι άγνωστος ο ακριβής χρόνος καθιέρωσης της λιτανείας καθώς η πρώτη επίσημη μαρτυρία ανάγεται στα 1753. Ο Βροκίνης βασιζόμενος σε απόφαση της Ενετικής Διοίκησης να χτιστούν δημόσιες σιταποθήκες το 1553, υποθέτει ότι η λιτανεία θα έγινε για πρώτη φορά πριν τη χρονολογία αυτή.

Το 1574 οι Βενετσιάνοι απαγόρευσαν την περιφορά των ορθοδόξων επιταφίων την Μ. Παρασκευή (παρόμοια διαταγή εκδόθηκε από τον Γενικό Προνοητή το 1743) και έκτοτε ο Επιτάφιος της Εκκλησίας του Αγίου Σπυρίδωνος λιτανεύεται το πρωί του Μ. Σαββάτου μαζί με το Σκήνωμα του Αγίου, το οποίο προηγείται.

Λιτανεία του Αγίου Σπυρίδωνα

Ο δημοσιευόμενος πίνακας είναι το πιο γνωστό και δημοφιλές έργο του ζωγράφου Γεώργιου Σαμαρτζή (1868-1925), έχει τίτλο "Λιτανεία του Αγίου Σπυρίδωνα" και τυπώθηκε σε καρτ-ποσταλ με την επίβλεψη του ίδιου του ζωγράφου, στα χρωμοτυπολιθογραφεία Ασπιώτη (Κέρκυρα). Θεωρείται μία από τις πιο χαρακτηριστικές συνθέσεις του καλλιτέχνη και αποτελεί ένα ντοκουμέντο της Κέρκυρας του 1912.

Οι στολές των στρατιωτών, τ’ άμφια του κλήρου, όλα έχουν μεταφερθεί στον πίνακα (διαστάσεων 45Χ75 εκ) με απόλυτη πιστότητα. Αξιοσημείωτο είναι ότι οι μπλε στολές των στρατιωτών του τιμητικού αποσπάσματος που συνοδεύει την πομπή, δεν θα ξαναφορεθούν πια καθώς μετά λίγους μήνες θ' αρχίσουν οι Βαλκανικοί Πόλεμοι και θα καθιερωθεί το χακί.

Πηγή: www.corfuland.gr
Κέρκυρα - Βιρός
Κέρκυρα Βιρός - Παλιά Γκραβούρα
Λιτανεία στο χωριό Βάος Κέρκυρα
Λιτανεία της Παναγίας στην Κέρκυρα - στον Βιρό
Σχολιασμός Εικόνας

Πρόκειται για ακουαρέλα του χωριού Βιρός στο κέντρο της Κέρκυρας που απεικονίζει μια θρησκευτική λιτανεία παλιάς εποχής. Διακρίνονται στο τρίστατο του χωριού σε ύψωμα, οι κάτοικοι με την τοπική ενδυμασία, τα λάβαρα, το καμπαναριό και η εκκλησία της Παναγίας Οδηγήτριας όπου στις 23 Αυγούστου γίνεται μεγάλο πανηγύρι.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ο Ντοστογιέφσκι στον κινηματογράφο - 8 ταινίες

Σαμπεθάι Καμπιλής