Συνοικία Βρυσάκι

Βρυσάκι μια χαμένη συνοικία

Artemis Hatzigianaki - Vrysaki
Άρτεμις Χατζηγιαννάκη - Βρυσάκι, Πλάκα

Vrysaki a lost neighbourhood

Άρτεμις Χατζηγιαννάκη "Βρυσάκι" Αναζητώντας τη χαμένη συνοικία

H εικαστικός Άρτεμις Χατζηγιαννάκη και ο δημοσιογράφος - συγγραφέας Νίκος Βατόπουλος παρουσίασαν την έκθεση με τίτλο "Βρυσάκι Αναζητώντας τη χαμένη συνοικία" στο μουσείο "Λουτρό των Αέρηδων".

Η έκθεση αυτή ανέδειξε την ανθρωπογεωγραφία της παλιάς χαμένης συνοικίας των Αθηνών η οποία βρισκόταν στον χώρο που καταλαμβάνει σήμερα ο αρχαιολογικός χώρος της Αρχαίας Αγοράς.
Το "Βρυσάκι" απαλλοτριώθηκε και κατεδαφίσθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1930 για τις ανάγκες των ανασκαφών που διηύθυνε η Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών αλλιώς γνωστή ως Αμερικανική Αρχαιολογική Εταιρεία.

A ντικείμενα από τις συλλογές του Μουσείου συνδιλέγονται με τις υδατογραφίες (aquarelles) της εικαστικού Αρτέμιδος Χατζηγιαννάκη, με σκοπό να ζωντανέψουν πτυχές από την καθημερινότητα στο Βρυσάκι και την ευρύτερη περιοχή του στα όρια της οποίας βρίσκονται τόσο το Λουτρό των Αέρηδων όσο και το Μουσείο του Νεώτερου Ελληνικού Πολιτισμού.

Plaka Old years Brysaki settlement
Άρτεμις Χατζηγιαννάκη - Βρυσάκι

H Άρτεμις Χατζηγιαννάκη από την πλευρά της αποσκοπεί να συνεγείρει ένα κοινό αίσθημα με άξονα τη μνήμη και την απώλεια. Με αρωγό στην επιμέλεια της έκθεσης τον δημοσιογράφο και συγγραφέα Νίκο Βατόπουλο, η έκθεση συνοδευόταν από μια βεντάλια εκδηλώσεων με σκοπό να δώσουν τη δυνατότητα στο κοινό μιας πολυεπίπεδης εμπειρίας. 14.5.2023 μέχρι το τέλος του χρόνου

⛲ Η Άρτεμις Χατζηγιαννάκη, (συμβολαιογράφος το επάγγελμα, αλλά λάτρης (amateir) της ζωγραφικής) ζωντάνεψε με τον χρωστήρα της, παλιές εικόνες από την Αθήνα των εποχών του '30, '60, με μεγάλη προσήλωση στις λεπτομέρειες και το ύφος των εικόνων της εποχής. Σκηνές από την παλιά Αθήνα, το κέντρο της αργότερα - με τα τρόλει, το συντριβάνι με την πλατεία της Ομόνοιας σκηνές από τους κεντρικούς δρόμους, και πολλές άλλες πτυχές από τη ζωή των Αθηναίων - μιας εποχής που πέρασε ανεπιστρεπτί.

Danai sings Attik - One penny jasmines


Της μιας δραχμής τα γιασεμιά - Δανάη

Notes Ο Αττίκ ήταν μουσικός συνθέτης το κανονικό του όνομα ήταν Κλέων Τριανταφύλλου (1885-1944), η δε Δανάη επονομαζόμενη και ως "Το αηδόνι του Αττίκ" ήταν το κανονικό της όνομα Δανάη, με το επίθετο Στρατηγοπούλου (1911-2009) - αμφότεροι καλλιτέχνες της εποχής του Μεσοπολέμου που εμφανίζονταν στην περίφημη την εποχή της "Μάντρα του Αττίκ".

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Σαμπεθάι Καμπιλής

Ο Ντοστογιέφσκι στον κινηματογράφο - 8 ταινίες

Παιχνίδια στην Αιώνια Πόλη