Έξι νύχτες στην Ακρόπολη

Έξι νύχτες στην Ακρόπολη

Έξι Νύχτες στην Ακρόπολη
Acropolis Athinon
Ακρόπολις - Καρυάτιδες, Ερεχθείον

🌕 Six nights at Acropolis

Νύχτες και μέρες, έργα και ημέρες στην προπολεμική Αθήνα: Όταν η καθημερινότητα ανυψώνεται σε ένα σουρεαλιστικό τοπίο παύει να είναι μονότονη και σκονισμένη αποκτά τη μαγεία ενός απίστευτου μύθου που με λαχτάρα προσμένεις να φθάσεις στο τέλος του το οποίο θα είναι κι αυτό ακατανόητο αλλά άκρως γοητευτικό όπως άλλωστε όλη η ιστορία... Γιώργου Σεφέρη νεανικές περιπλανήσεις σε ένα εσώτερο εγώ.

Έξι νύχτες στην Ακρόπολη

Από τα νεανικά έργα του Γιώργου Σεφέρη ξεχειλίζει από τον πλούτο των συναισθημάτων ενός νέου του Στράτη που με την παρέα του περνούν τα βράδια στην Ακρόπολη και όχι μόνον.

Μια μπερδεμένη ετερογενής παρέα με κοινό χαρακτηριστικό την ιδιομορφία ή και την εκκεντρικότητα των χαρακτήρων όλοι πάντως διαποτισμένοι από την ποιητική διάθεση που φέρνει η νεανικότητα και η αναζήτηση της ομορφιάς της ζωής που χρειάζεται πολλές φορές να σκύψεις μέσα στη μελαγχολία και την απογοήτευση για να τη βρεις.

Σαλώμη, Λάλα, Σφίγγα, ονόματα από τη Μυθολογία που μπορεί να ήταν η Μαριγώ, η Μπίλιω... μεταξύ άλλων περίεργων από την αρχαιότητα, ονομάτων Καλλίνικος, Ετεοκλής, Λογκομάνος. Αυτοί οι άνθρωποι - σύμβολα, πλαισιώνουν τους περιπάτους του αφηγητή από την Ακρόπολη ως και την Κηφισιά που θέλησε να τα συνταιριάξει στο χαρτί αναδρομικά, σαν ένα ψηφιδωτό από τα περασμένα...

Γράφτηκε το 1928 όταν ο συγγραφεύς ήταν μόλις 28 ετών και είναι διαποτισμένες βέβαια αυτές οι νύχτες με τον πόθο και την αναζήτηση του έρωτα.

Το πεζογράφημα του Γιώργου Σεφέρη "Έξι νύχτες στην Ακρόπολη" εκδόθηκε για πρώτη φορά το 1974, τρία χρόνια μετά το θάνατό του, σε επιμέλεια του Γ. Π. Σαββίδη, με βάση ένα χειρόγραφο και δύο δακτυλόγραφα που βρέθηκαν στο αρχείο του ποιητή.

Και στα δύο δακτυλόγραφα προτάσσεται το ακόλουθο σημείωμα του Σεφέρη:


Εδουράρδος Σακαγιάν "Στο Ημίφως" Χαρακτικό

"Το Γενάρη ('54), γυρεύοντας να ταχτοποιήσω παλιά χαρτιά, βρήκα ένα φάκελο χειρογράφων των χρόνων 1926-1928. Ήταν κομμάτια από μια αφήγηση αρκετά προχωρημένη, από "μυθιστόρημα", όπως το έλεγα τότε. Αυτά μου έδωσαν την παράτολμη ιδέα να τα συναρμολογήσω και να τα συγκολλήσω με τέτοιο τρόπο που να μπορούν να διαβαστούν. Έτσι με συνεπήρε η παρούσα εργασία που δεν προορίζω για δημοσίευση. Δουλεύοντας την, προσπάθησα να μείνω αυστηρά πιστός στα χαρτιά εκείνα και ν' αποκλείσω ιδέες και αισθήματα, που θα μου είχαν δημιουργήσει πρόσωπα ή πράγματα, ύστερα από τα '30. Ο καιρός της δράσης είναι τα χρόνια '25-'27· τα φεγγάρια είναι το 1928· έκανα γλωσσικές διορθώσεις για λόγους ομοιομορφίας.

Περιττό να τονίσω πως όλα τα πρόσωπα είναι πλάσματα της φαντασίας".

Γιώργος Σεφέρης, Βηρυτός 15 Αυγούστου 1954

πηγή πληροφοριών biblionet.gr 

Related Σεφέρης [6 Νύχτες στην Ακρόπολη] εδώ

Plaka Athens oldΠλάκα - στους πρόποδες της Ακρόπολης

Σταύρος Ξαρχάκος στου Όθωνα τα χρόνια - Στίχοι Νίκος Γκάτσος


Ένα μεσημέρι στης Ακρόπολης τα μέρη (Ακούγεται και στην ταινία "Διπλοπενιές")

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Σαμπεθάι Καμπιλής

Ο Ντοστογιέφσκι στον κινηματογράφο - 8 ταινίες

Παιχνίδια στην Αιώνια Πόλη